FAKE NEWS και Κ.Βελόπουλος!!!

Θάνος Σ. Επαχτίτης

Τα Ελληνικά Hoaxes έχουν στοχοποιηθεί δεκάδες φορές από ανθρώπους των οποίων τα ψεύδη έχουν αποκαλύψει. Η τακτική είναι γνωστή και προβλέψιμη: λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, και μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο μας κατηγορεί ως «ανθέλληνες», ενώ προβαίνει και σε αποκάλυψη «σεισμικής είδησης» για το ποιον μας.

Το παραπάνω βίντεο είναι μέρος της απάντησης του Κυριάκου Βελόπουλου στη παρακάτω ανάρτησή μας:

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα voicenews.gr (συμφερόντων Βελόπουλου), δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο:

 

Το παραπάνω δημοσίευμα ξεκίνησε από εδώ και κατόπιν αναπαράχθηκε από πολλές «αφυπνισμένες» ιστοσελίδες και μπλογκς όπως τα triklopodia.grksipnistere.com, katohika.gr και the secretreal truth που δημοσιεύουν συχνά fake news και έχουν «φιλοξενηθεί» τακτικά στην ιστοσελίδα μας.

Τι ισχύει τελικά;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η ιστοσελίδα voicenews.gr αποτελούν τακτικά αντικείμενο αρθρογραφίας των Ελληνικά Hoaxes, διότι απλούστατα, συχνά δημιουργούν και/ή αναπαράγουν fake news. Από τις «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού», έως ανύπαρκτα ρωσικά υπερόπλα, μέχρι ακόμη και ψευδείς ψηφοθηρικές ειδήσεις εις βάρος Έλληνα πιλότου που σκοτώθηκε στο καθήκον, ο κ. Βελόπουλος φαίνεται πως είναι «μαλωμένος» με την αλήθεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέσα σε ελάχιστα λεπτά διέδωσε τόσες ψευδείς ειδήσεις μέσα από το τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, που δεν μπορεί να καταναλώσει ο μέσος τηλεθεατής.
«Βάφτισε» τον Πούτιν και την Μέρκελ «επιχειρηματίες», παρέφρασε το σύνθημα της σημαίας του Ίλιντεν από «Ελευθερία ή θάνατος» σε «Πιστόλι και μαχαίρι για τους Έλληνες», μετονόμασε το σύνθημα της Επανάστασης του ’21, «Ελευθερία ή Θάνατος» σε «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και ισχυρίστηκε ότι η Fraport αφαίρεσε το όνομα «Μακεδονία» από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά σε 5 λεπτά. 

Η υπόθεση της «εκκλησίας» στο Βοτανικό

Ο κ. Βελόπουλος καλεί τα «ανθελληνικά hoaxes» να απαντήσουν για τα ψεύδη που έγραψαν για την εκκλησία της Παναγίας Ελευθερώτριας και Αγίας Τριάδας στον Βοτανικό.

Πρόκειται για αυτό το άρθρο, στο οποίο εξηγήσαμε πως ουδέποτε υπήρξε επίσημος ναός στο σημείο, παρά μόνο ο ισχυρισμός μιας ομάδας ανθρώπων (στην οποία έχουν παρεισφρήσει και παραχριστιανικά στοιχεία) που χρησιμοποίησαν ένα εγκαταλειμμένο μισοκατεστραμμένο κτίσμα που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, και το ονόμασαν εκκλησία εντελώς αυθαίρετα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΠρος ενημέρωση του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σημειώνεται ότι δεν υφίσταται Ιερός Ναός επ’ ονόματι “Αγίας Τριάδος και Παναγίας Ελευθερώτριας”, ο οποίος υπάγεται στη δικαιοδοσία είτε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή νομικού προσώπου Αυτής, είτε της Εκκλησίας της Ελλάδος ή νομικού προσώπου Αυτής. Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε κατασκευή υφίσταται σε στρατιωτική έκταση αρμόδια είναι, σύμφωνα με το Νόμο, η αντίστοιχη στρατιωτική υπηρεσία.

Εάν ο κ. Βελόπουλος ενδιαφερόταν να μάθει εάν η εν λόγω εκκλησία στο Βοτανικό είναι υπαρκτή, θα μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το ακουστικό και να τηλεφωνήσει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Ναι αλλά φαίνεται στο Google Maps!»

Πράγματι, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Google Maps, θα βρει στο Βοτανικό την «εκκλησία» της Παναγίας Ελευθερώτριας (στη δορυφορική απεικόνιση η περιοχή είναι θολωμένη, ως είθισται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διότι μεγάλο μέρος ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό). Ωστόσο αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. Κάθε χρήστης της εφαρμογής μπορεί να προτείνει να προστεθούν «σημεία ενδιαφέροντος» στο χάρτη, τα οποία η Google αποδέχεται σχεδόν στην πλειοψηφία τους έπειτα από ένα υποτυπώδες review.

Το ίδιο σημείο στο Bing Maps δεν είναι θολωμένο

Για να το αποδείξουμε, ανοίξαμε «γραφεία» των Ελληνικά Hoaxes λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία, τα οποία μπορείτε να δείτε στο Google Maps πατώντας εδώ.

Με τον ίδιο εύκολο τρόπο μπορεί ένας χρήστης να ζητήσει και να πετύχει την αφαίρεση ενός σημείου από το χάρτη.

Συνοψίζοντας, ουδέποτε υπήρξε επίσημος ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας-Αγίας Τριάδας στο επίμαχο σημείο του Βοτανικού.Το σημείο είναι «θολωμένο» στο Google Maps επειδή είναι εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η αναφορά της «εκκλησίας» στο χάρτη δεν έχει τη παραμικρή σημασία, διότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσθαφαιρέσει «σημεία ενδιαφέροντος» σε αυτόν.

Αντί επιλόγου

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διαμαρτύρεται επειδή έχει «αποκλειστεί από τα κανάλια».

Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι πως τους έχει εκθέσει «φλομώνοντάς» τους στα fake news;

http://ellinikahoaxes.gr/2018/09/20/velopoulos-about-ellinika-hoaxes/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.