Οι ελιγμοί και τα ρίσκα για ΝΔ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Λουκάς Καβακόπουλος

Για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Χθες έγιναν δυο πολύ μεγάλοι πολιτικοί ελιγμοί, από τη ΝΔ και από τους ΑΝ.ΕΛ. Ας τους αναλύσουμε:

——————————————————

*Ο Ελιγμός της Νέας Δημοκρατίας: *
Προσπάθησαν με την Πρόταση Δυσπιστίας να ρίξουν την κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι κάνει …αυτό που θέλουν και οι ίδιοι να κάνουν (αποδεικνύεται και από την ιστορία, αλλά και με πολλαπλά έγγραφα).

*Γιατί πήραν το ρίσκο του Ελιγμού:*
Γιατί αν δεν ρίξουν τη σημερινή κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί η έρευνα των σκανδάλων που τους βαραίνουν, και γιατί η κυβέρνηση με την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, θα αποδείξει ότι πέτυχε εκεί που η ΝΔ απέτυχε.

Ο κρυφός στόχος του Ελιγμού:
Να πείσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση ή να τους φορτώσουν την κατηγορία πως δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στα εθνικά θέματα.

Τι θα έκαναν αν πετύχαινε ο Ελιγμός:
Η κυβέρνηση θα έπεφτε, ενώ ακόμη είμαστε στα μνημόνια, και χωρίς να ολοκληρωθεί η έρευνα των Σκανδάλων. Οπότε η κυβέρνηση θα φαινόταν αποτυχημένη, και η ΝΔ θα κέρδιζε στις εκλογές.

Τι θα έκαναν αργότερα:
Ως κυβέρνηση θα κάλυπταν πιο εύκολα το θέμα με τα σκάνδαλα. Μετά θα τηρούσαν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους. Θα έδιναν ακριβώς το ίδιο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” στα Σκόπια, όπως αποκάλυψε ο Κοτζιάς.
——————————————————

Ο Ελιγμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων:
Η θέση τους είναι ξεκάθαρη. Δεν θα αφήσουν να περάσει η συμφωνία για τα Σκόπια όταν και αν έρθει στη Βουλή. Αλλά στήριξαν την Κυβέρνηση …που προσπαθεί να την περάσει.

Γιατί πήραν το ρίσκο του Ελιγμού:
Εν ολίγοις, οι ΑΝΕΛ δεν είχαν καμία επιλογή. Είτε θα έκαναν τον ελιγμό, είτε θα συντρίβονταν. Γιατί, αν έφευγαν από την Κυβέρνηση, θα έμπαιναν άμεσα στη θέση τους το Ποτάμι ή και άλλοι, και:
α) η συμφωνία θα περάσει όταν θα έρθει στη Βουλή, και δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό,
β) εκτός κυβέρνησης δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους εχθρούς, επιχειρηματίες κλπ, που έχουν απέναντί τους και
γ) δεν θα συμμετέχουν στα θετικά που θα φέρει η έξοδος από τα μνημόνια, που αναμένονται στη συνέχεια.

Ο κρυφός στόχος του Ελιγμού:
α) Να ολοκληρωθεί η έξοδος από τα Μνημόνια,
β) να μπούνε κάποιοι εμπλεγμένοι με σκάνδαλα στη Φυλακή,
γ) Και να σταματήσουν τη Συμφωνία με τα Σκόπια όταν θα έρθει στη Βουλή, αποδεικνύοντας την εθνική τους ευθύνη (κάτι που δεν γίνεται αν δεν είναι στην κυβέρνηση).
Με όλα αυτά ελπίζουν ότι θα προλάβουν να αποδείξουν ότι άξιζαν όλες οι θυσίες που έκαναν στην πορεία.

Τι θα κάνουν αν πετύχει ο Ελιγμός τους:
Οι ΑΝΕΛ θα τονίσουν ότι τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους, και θα μπορέσουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, αποτελώντας πλέον τον υπεύθυνο πόλο της Κεντροδεξιάς.

Τι θα κάνουν αργότερα:
Θα προσπαθήσουν να γίνουν το βασικό κόμμα της Κεντροδεξιάς και οι αυριανοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ο μοναδικός πολιτικός που έχει ανάλογο θράσος, θάρρος και πάθος για να τα βάλει με τον Τσίπρα, φαίνεται να είναι ο σημερινός εταίρος του, ο Πάνος Καμμένος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.