Ο Κ. Βελόπουλος ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν δήλωσε πως οποιαδήποτε μειονότητα στη χώρα θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους νόμους

Είναι αλήθεια πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο κοινοβούλιο πως «Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε, αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους»;

Το είδαμε στο makeleio.gr και στο Twitter του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου:

 

Τι ισχύει;

Πρόκειται για μια υποτιθέμενη «δήλωση» του Βλαντιμίρ Πούτιν που κυκλοφορεί στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2013. Προέρχεται από email που κυκλοφόρησε κατά κόρον στο εξωτερικό (chainletter), σύμφωνα με το οποίο, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε στη Δούμα (κοινοβούλιο) στις 4 Φεβρουαρίου 2013 και προειδοποιούσε τους μετανάστες και τις μειονότητες που θέλουν να μείνουν στη Ρωσία να σέβονται τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας.

Παράδειγμα του email που κυκλοφόρησε το 2013

Σύμφωνα όμως με το Snopes και το Hoax Slayer που διερεύνησαν τον ισχυρισμό, ουδέποτε ο Πούτιν εκστόμισε αυτά τα λόγια. Πιο συγκεκριμένα, ανατρέχοντας στα αρχεία των ομιλιών από τις 4/2/2013, βλέπουμε πως ο Ρώσος Πρόεδρος όχι μόνο δεν έδωσε καμία ομιλία στη Δούμα (που βρίσκεται στη Μόσχα), αλλά βρισκόταν στο Σότσι (1.600 χιλιόμετρα μακριά) όπου συναντήθηκε με τον Bernie Ecclestone.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ομιλία του «Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε, αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους», καταρρίπτεται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.