Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας – Οι φράσεις «κλειδιά» που ζητεί να προστεθούν

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προέδρου της Κομισιόν, για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Οι «27» θα μετέχουν σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα και μετά το δείπνο θα συζητηθεί εκ νέου το νέο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

– αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

– τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Πηγή: Real.gr

 

Πέτσας: Γιατί απορρίψαμε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία – Τι ζητεί η ΕλλάδαΓια τις ελληνικές ενστάσεις επί του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. “Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό για την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο” τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες.

“Ο πρώτος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την Ε.Ε. να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να σταματήσει τις υπόλοιπες προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και έχουν να κάνουν με το καρότο όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, και το τελευταίο είναι το μαστίγιο, αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς, μας περιμένει πολλή δουλειά ένα αποτέλεσμα που θα εκφράζει την ενότητα της Ε.Ε. απέναντι σε έναν εταίρο που είναι πολύ σημαντικός φυσικά, έχει θετικά στοιχεία να συνεισφέρει, αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Και αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει”, απάντησε, ερωτηθείς τι αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.