Το στοιχείο που τρομάζει τους λοιμοξιωλόγους: Τι άλλαξε από τον Μάιο και μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως

Aυτό που πραγματικά τρομάζει τους επιστήμονες, και είναι η αιτία για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι ο δείκτης r0.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου, π.χ. εαν είναι στο 1 σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο, μολύνει ακόμη ένα και φανερώνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, όταν και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο ο αριθμός αυτός ήταν στο 0,4 όπως είχε σημειώσει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι ο δείκτης είναι πάνω από τη μονάδα.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το R0, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» επεσήμανε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.