Φωτογραφίες ντοκουμέντα: Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές παρά τη δημαγωγία με το «Έπος του Έβρου»

Mπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι «σφραγισμένα», να έστησε το επικοινωνιακό αφήγημα για το «έπος του Έβρου» επενδύοντας στην πατριωτική δημαγωγία, η πραγματικότητα είναι όμως ότι σε πολλά σημεία τα σύνορα παραμένουν «σουρωτήρι» και οι διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών είναι καθημερινές.

Πολλές είναι καταγγελίες που έχουν γίνει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει συστηματικά, στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο των συνόρων, το Τελωνείο των Καστανέων, αλλά πρόσφυγες και μετανάστες περνάνε κατά εκατοντάδες καθημερινά από άλλα σημεία της μεθορίου.

Γεωργός από την περιοχή του Αμόριου, που διατηρεί την ανωνυμία του, συνομίλησε με το tvxs.gr για την κατάσταση που επικρατεί, από τον Ιούλιο του 2019 και έπειτα, περίοδος που συμπίπτει με την αλλαγή της κυβέρνησης. «Εδώ και ένα χρόνο και με μια μικρή διακοπή 20 ημερών κατά τα Χριστούγεννα, η κατάσταση είναι δραματική» αναφέρει, λέγοντας ότι ομάδες «των 10,20 ακόμη και 50 ατόμων διέρχονται καθημερινά» και περνάνε στην ενδοχώρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εκατοντάδες άτομα περνάνε τα σύνορα καθημερινά, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, που οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και η στάθμη του Έβρου χαμηλή.

Καμία μεταβολή ούτε την περίοδο της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Όπως σημειώνει ο άνθρωπος που διαθέτει κτήματα στη συγκεκριμένη περιοχή (ανάμεσα σε Σουφλί και Διδυμότειχο), υπάρχει ένα πέρασμα στο σημείο όπου το δάσος της περιοχής φτάνει μέχρι το ποτάμι και διακόπτεται μόνο από τον εθνικό δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή. Έτσι οι διακινητές προτιμούν το συγκεκριμένο σημείο γιατί όποιος πενρά, συνεχιζει με άνεση προς την ενδοχώρα, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτός. Η ροή αυτή δεν έχει σταματήσει ούτε την περίοδο της έντασης μετά την 1η Μαρτίου, αναφέρεται με σαφήνεια, διαψεύδοντας το αφήγημα της κυβέρνησης ΝΔ περί «στεγανοποίησης» των χερσαίων συνόρων στον Έβρο.

Δεν πρόκειται απλώς για την προσωπική άποψη ενός μόνο ατόμου που παρακολουθεί καθημερινά τις ροές αλλά για την εικόνα που έχουν όλοι οι παράγοντες της περιοχής για την πραγματικότητα και όχι για την εικονική κατάσταση που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Το φωτογραφικό υλικό μόνο από τις τελευταίες μέρες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Πηγή: tvxs.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.