Εφιαλτικές προβλέψεις για τις αεροπορικές μετακινήσεις

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη παγκόσμια πρόβλεψη επιβατών, προβλέποντας ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ κορονοϊού έως το 2024, ένα χρόνο αργότερα από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Η επιβατική κίνηση παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2020 μειώθηκε κατά 86,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 91,0% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.
Η IATA λέει ότι οι πιο απαισιόδοξες προοπτικές ανάκαμψης βασίζονται σε μια σειρά από πρόσφατες τάσεις όπως:

Ο αργός περιορισμός του ιού στις ΗΠΑ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες
Τα μειωμένα εταιρικά ταξίδια
Την αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι προϋπολογισμοί εταιρικών ταξιδιών αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένοι καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό οικονομική πίεση ακόμη και καθώς η οικονομία βελτιώνεται». Λέει επίσης ότι οι έρευνες υποδηλώνουν ότι «η τηλεδιάσκεψη φαίνεται να έχει κάνει σημαντικά βήματα ως υποκατάστατο των προσωπικών συναντήσεων».
Υπάρχει κάποια «υπάρχουσα ζήτηση για VFR (επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς) και ταξίδια αναψυχής», αλλά «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι αδύναμη ενόψει ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια της εργασίας και την αυξανόμενη ανεργία, καθώς και τους κινδύνους μόλυνσης COVID-19. Περίπου το 55% των ερωτηθέντων στην έρευνα επιβατών της IATA τον Ιούνιο δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν το 2020», λέει η ΙΑΤΑ.
«Η κυκλοφορία των επιβατών έπιασε πάτο τον Απρίλιο, αλλά και η δυναμική της ανάκαμψης ήταν πολύ αδύναμη», δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

«Όποια βελτίωση έχουμε δει είναι οι πτήσεις εσωτερικού. Οι διεθνείς αγορές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι νωχελική και δεν βοηθάται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Και σε πολλά μέρη του κόσμου οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Όλα αυτά δείχνουν μια μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης και περισσότερο πόνο για τη βιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία. Για τις αεροπορικές εταιρείες, αυτά είναι κακά νέα που επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις τα μέτρα ανακούφισης – οικονομικά και άλλα».
Οι αριθμοί επιβατών αναμένεται να αυξηθούν 62% το 2021 από την άσχημη βάση του 2020, αλλά θα παραμείνουν σχεδόν 30% κάτω σε σύγκριση με το 2019. Δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 έως το 2023, ένα χρόνο αργότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.