Ποιος εξουσιοδότησε τον Μπορέλ να κανονίζει ελληνοτουρκικό διάλογο και να μοιράζει υδρογονάνθρακες;

Οργή! Ο Χοσέπ Μπορέλ επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Άγκυρα και αφού συναντήθηκε με τους Τούρκους βγήκε δημόσια και μίλησε για ελληνοτουρκικό «διάλογο» και εμμέσως για διαμοιρασμό των ελληνικών και κυπριακών κοιτασμάτων με την Τουρκία. Άκουγε αμίλητος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας. Αμίλητος επίσης άκουγε όλο το τουρκικό παραλήρημα, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και, σαν να υποκύπτει στην τουρκική επιθετικότητα, έταξε διάλογο. Ποιος θα κάνει τον διάλογο; Η Ελλάδα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους της Ελλάδας; Θα μιλήσουν αυτοί για εμάς με τους Τούρκους; Ποιος νομίζει ότι είναι αυτός, ο υποτακτικός της Μέρκελ, που άκουγε αδιαμαρτύρητα να καθυβρίζεται η Γαλλία και δεν είπε λέξη; Το ίδιο αδιαμαρτύρητα θα καθόταν ο Μπορέλ εάν ο Τσαβούσογλου κατηγορούσε τη Γερμανία; Δεν νομίζουμε. Είναι πολύ γελασμένος ο Μπορέλ και τα αφεντικά του στο Βερολίνο εάν νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός θα ανεχτεί να διαπραγματευτούν αυτοί για λογαριασμό του. Το ερώτημα βεβαίως παραμένει: Ποιος εξουσιοδότησε τον Μπορέλ;

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Χοσέπ Μπορέλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και Γαλλία.

Ο Μπορέλ, ωστόσο, κάλεσε τις δύο πλευρές για διάλογο.

Όπως είπε στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου, «αν η Ευρώπη πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε κι εμείς.

»Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος κρατούν σε ομηρεία τις σχέσεις μας με την Ευρώπη.

»Να το πούμε και ξεκάθαρα πως το τελευταίο διάστημα μαζί τους είναι και η Γαλλία».

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θύμισε το πρωτόκολλο της Βέρνης, όπου Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν γεωτρήσεις πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο.

«Όπως ξέρετε, με την Ελλάδα μετά από διαπραγματεύσεις είχαν ληφθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Σας μιλάω για το 1976».

Μόνο που η Ελλάδα θέλει να κάνει γεωτρήσεις στο Ιόνιο και στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, δεν είναι Αιγαίο κάτω από την Κρήτη.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Ο Μπορέλ είπε ότι η Κύπρος μπορεί να μην αναγνωρίζεται από την Τουρκία αλλά έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συζητήσαμε να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως περιμένουν τη συγγνώμη της Γαλλίας. Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Ο Μπορέλ είχε «ειλικρινείς συζητήσεις»

Σήμερα είχα «ειλικρινείς συζητήσεις» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «κύριας σημασίας ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είχε νωρίτερα τη Δευτέρα συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και άλλους Τούρκους ανώτατους αξιωματούχους.

«Η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι.

»Χρειαζόμαστε διάλογο για να αποφύγουμε περαιτέρω εντάσεις.

»Θα συζητήσω για τα επόμενα βήματα στο Ευρωκοινοβούλιο με τα κράτη μέλη στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.», τόνισε ο Μπορέλ.

Απορίας άξιο είναι ποιος «εξουσιοδότησε» τον Μπορέλ να διαπραγματεύεται «διάλογο» με την Τουρκία εκ μέρους της Ελλάδας. Ποιος;

Εκτελεί γερμανικές γραμμές, είναι εμφανές, αλλά το ερώτημα παραμένει: Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να κανονίζει διάλογο;

«Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Χοσέπ Μπορέλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ με συμμετοχή ΕΕ και Ηνωμένων Εθνών.

«Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. (σ.σ. είναι και μέλος του ΟΗΕ, εάν διαφεύγει στον Μπορέλ).

»Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

»Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος επιμένει στο πλιάτσικο ελληνικών υδρογονανθράκων

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι προσδοκία της Άγκυρας από την ΕΕ να γίνει μέρος της λύσης.

«Αν η ΕΕ στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδεικνύει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι για να δείξουν ελαστικότητα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) και των Τουρκοκυπρίων».

«Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων.

»Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ», υποστήριξε.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας τα οποία δεν επιθυμούμε και πρέπει μαζί να τα αντιμετωπίσουμε.

»Επιθυμούμε να προσεγγίσετε την Τουρκία στο πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων και όχι πολιτικών», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «υπάρχει ο “ελληνοκυπριακός τομέας” (σ.σ. έτσι αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα που έχει θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μας.

»Αυτό είναι αδικία για την ΕΕ και την Τουρκία.

»Το τελευταίο διάστημα να το πω καθαρά υπάρχει και η Γαλλία.

»Πρέπει να διαχωρίσουμε τα πολιτικά ζητήματα από τα τεχνικά», ανέφερε.

«Βλέπουμε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού υπάρχει εμπλοκή.

»Και αιτία γι αυτό δεν είμαστε εμείς.

»Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

»Εμείς από την αρχή λέμε συνεχώς ότι ως Τουρκία και ως Τουρκοκύπριοι, ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. ψευδοκράτος) είμαστε έτοιμοι για διαμοιρασμό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο.

»Φτάνει να γνωρίζουμε εδώ να διαμοιραζόμαστε δίκαια, ας μάθουμε. Άλλη έγνοια δεν έχουμε.

»Συζητήσαμε με τον κ. Μπορέλ τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα ζητήματα.

»Από την αρχή ας συζητήσουμε ειλικρινά, ας μην εξαπατούμε ο ένας τον άλλο.

»Τότε τα ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα», υπογράμμισε.

Μεταναστευτικό

Για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι «εκείνοι που βλέπουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα μπορούν να πουν άνετα ποια πλευρά έχει εκπληρώσει και ποια όχι τις υποχρεώσεις της από το 2016 μέχρι σήμερα.

»Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές δυναμικές.

»Αύριο θα είμαστε αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές δοκιμασίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

»Ειδικά από άποψης παράνομων μεταναστών».

Απελευθέρωση βίζας

Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι μπορεί η ΕΕ να μην της αρέσει και πολύ αλλά είναι υπόσχεσή της.

«Είτε σας αρέσει είτε όχι είστε υποχρεωμένοι να τηρήσετε την υπόσχεσή σας».

Επέκρινε δε την ΕΕ ότι δεν καλεί την Τουρκία στις συνόδους κορυφής εδώ και αρκετό καιρό και την κατηγόρησε επειδή δεν ενέταξε την Τουρκία στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ τις επόμενες μέρες, προσθέτοντας πως αν ληφθούν αποφάσεις από την ΕΕ για την Τουρκία τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

«Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι αντί να είναι μέρος του προβλήματος, να είναι μέρος της λύσης.

»Αν η ΕΕ στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδείξει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων.

»Αυτή την προσδοκία μας την είπαμε και στον κ. Μπορέλ με ειλικρίνεια», ανέφερε.

Επίθεση στη Γαλλία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε ξανά τη Γαλλία ότι στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη, του στέλνει όπλα, του προσφέρει στήριξη.

Χαρακτήρισε ισχυρισμούς τις καταγγελίες της Γαλλίας για παρενόχληση των πλοίων της στην Μεσόγειο από την Τουρκία.

«Αποδείξαμε ότι δεν ισχύει», ανέφερε και υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά.

»Η Γαλλία πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία.

»Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί τους έχει εξαπατήσει και αυτούς».

Ο Τσαβούσογλου εκτιμά τις προσπάθειες του Μπορέλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι εκτιμά τις προσπάθειες Μπορέλ, λέγοντας ότι πήγε και στην Κύπρο, και στην Ελλάδα και τώρα ήρθε στην Τουρκία.

«Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να έχουμε εποικοδομητική προσέγγιση, για να διευκολύνουμε τις εργασίες του, του προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ, δήλωσε ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι περνούν και την καλύτερη τους φάση, πρέπει να εργαστούμε μαζί».

Επιπλέον, είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειδί για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη είναι πού σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας.

«Δεν μπορεί να γίνει με μονομερή προσέγγιση, χρειάζεται συνεργασία και διάλογος. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία», ανέφερε.

Για τη μη συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια, ο Μπορέλ είπε ότι η επιτροπή λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι τελικό και πως κάθε δύο βδομάδες αναθεωρείται η κατάσταση. Ωστόσο επισήμανε πως δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση.

«Για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι»

Σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές τους σήμερα υπήρξε πρόοδος στα θέματα της Μεσογείου, της Κύπρου και των γεωτρήσεων, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησαν αυτά τα ζητήματα και υποστήριξε πως «βασική πηγή του προβλήματος αυτού είναι μέχρι σήμερα ο “ελληνοκυπριακός τομέας” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) και η έναρξη μονομερών σεισμικών εργασιών και γεωτρήσεων παρά τις προειδοποιήσεις της “τδβκ” (σ.σ. ψευδοκράτος) και των Τουρκοκυπρίων και αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Σε αυτό το θέμα είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ και στο παρελθόν πολύ.

»Επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στείλαμε κι εμείς τα γεωτρύπανα μας στην περιοχή», σημείωσε.

Επίσης, είπε ότι για να δείξουν ελαστικότητα σε αυτό το θέμα «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της “τδβκ” και των Τουρκοκυπρίων.

»Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των κερδών.

»Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών.

»Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ.

»Αυτό το αίτημα είναι ένα δίκαιο αίτημα.

»Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εκπληρωθεί;

»Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η “νότιος Κύπρος” βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού.

»Μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν λύθηκε.

»Γι αυτό λέω η ΕΕ να γίνει μέρος της λύσης.

»Εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, για διάλογο.

»Στο παρελθόν είχαμε λάβει αποφάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο με διάλογο.

»Η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινή θάλασσα όλων μας, πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της», ανέφερε.

«Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μαζί με άλλες χώρες υπέγραψε συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία.

«Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην περιοχή μάλιστα των χωρικών μας υδάτων.

»Επειδή δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας κάναμε τα βήματά μας.

»Για να μην αυξηθεί η ένταση από εδώ και πέρα είπαμε ότι θα δείξουμε ελαστικότητα σε κάποια θέματα.

»Ο Πρόεδρός μας το είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου», συμπλήρωσε.

Οι Έλληνες κρατάνε σε «ομηρία» την Τουρκία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπ ότι «στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ όλα τα θέματα σχετίζονται μεταξύ τους», ωστόσο υποστήριξε ότι αν διασυνδεθούν όλα τα ζητήματα τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν κανένα βήμα.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «ο Ε/κ τομέας-Κυπριακή Δημοκρατία- έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

»Μην επιτρέψετε σε δύο χώρες να πάρουν σε ομηρία τα πάντα», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.