Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική και το ποδόσφαιρο – ΒΙΝΤΕΟ

Μονομαχία Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την εξωτερική πολιτική και τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ήδη από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα “σε περιπέτειες που την ξεπερνούν” και ότι δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαραχτεί μία κοινή εθνική στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει αυτή την αμυντική συμφωνία, εξήγησε “διότι δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας” και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ “με τη λογική του δεδομένου συμμάχου που εσείς προωθείτε”.

“Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να έρχεται προς ψήφιση σήμερα”, είπε, προσθέτοντας ότι “η σπουδή σας να το ψηφίσετε χωρίς να διασφαλιστούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, σας καθιστούν υπεύθυνο για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη που βεβαίως όλοι θέλουμε να αποφευχθεί”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε αυτή τη συμφωνία και “προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ”. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “καθιστώντας από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος”.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση “ψηφίζετε τη συμφωνία χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται. Ασφαλώς, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω για τις αμερικανικές δηλώσεις που αναδεικνύετε ως διαβεβαιώσεις…. Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνετε κ Μητσοτάκη, για να δείξετε στις ΗΠΑ ότι είμαστε δεδομένοι;”.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα” και ότι “δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ”. “Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

Μητσοτάκης: Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “μου δώσατε την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης, σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα”.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία και τα συνθήματα. Ξαφνικά επιστρέφω από τις ΗΠΑ και ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατί κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική”.

Καταλόγισε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι “αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το 2018 λειτουργεί. Ποιον κοροϊδεύετε εδώ πέρα; Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε”.

“Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα”, επισήμανε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: “Έλαβα πριν από δέκα ημέρες επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976”.

“Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε. Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία. Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον. Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν – ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα – αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.