Επεκτείνεται κατά έναν χρόνο η παραμονή των ελληνικών Patriot στην Σαουδική Αραβία

Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των στρατιωτικών δεσμών με αιχμή την επέκταση της παρουσίας της πυροβολαρχίας PATRIOT κατά επιπλέον ένα χρόνο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πλέον αλλάξει ρότα, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, κάνοντας ταυτόχρονα επίδειξη σημαίας.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε η Ελλάδα έστειλε μία πυροβολαρχία του κορυφαίου αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, οι δεσμοί των δύο χωρών εμβαθύνουν όλο και περισσότερο, όχι μόνο σε αμυντικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, με πολλές εταιρείες να προχωρούν σε συνεργασίες και άλλες διακρατικές συμφωνίες στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία να υπογράφονται.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης σε έκταση αραβική χώρας του Κόλπου, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής – σε επίπεδο Αρχηγών – για την επέκταση της παραμονής της πυροβολαρχίας μαζί με προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά ακόμη ένα χρόνο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην χώρα, μετέβη αεροπορικώς στο Yanbu όπου έχει αναπτυχθεί η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ).

Επισκέφτηκε το «120 Air Defense Battalion» και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Δυτικής Περιφέρειας της Σαουδικής Αραβίας Major General Ahmed Ali Al-Debais, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε την ελληνική Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Πυροβολαρχίας, το συνεχάρη για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του στην αποστολή που του έχει ανατεθεί, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την προβολή της ελληνικής σημαίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Ριάντ κ. Αλέξη Κωνσταντόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις σχέσεις των 2 χωρών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σύνολο των συναντήσεων και των ενημερώσεων στις οποίες συμμετείχε ο Στρατηγός Χούπης κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία, κρίνονται ως ιδιαιτέρως επωφελείς και αναμένεται να αναβαθμίσουν τις ήδη στενές σχέσεις των 2 χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Αρχηγός επισκέφθηκε αρχικά το Ριάντ, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.

Το ταξίδι το Αρχηγού συμφωνήθηκε στις 29 Ιανουαρίου όταν ο Σαουδάραβας ομόλογός του έγινε ο πρώτος Αρχηγός που επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

   

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.