Δύο «καυτά» πρότζεκτ στη Βόρεια Ελλάδα που αλλάζουν τις ισορροπίες

Η ολοκλήρωση των δύο μεγάλων projects θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο…

Δύο πολύ μεγάλα projects, η ολοκλήρωση των οποίων θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες στην Βόρεια Ελλάδα. Το ένα από αυτά, μάλιστα, συνιστά έκπληξη, υπό την έννοια ότι μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα.

Συγκεκριμένα, ανοικτά της Καβάλας βρίσκεται η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ). Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας υποδομή, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά η οποία πωλείται! Ο λόγος; Από τη στιγμή που δεν είναι απαραίτητη για το κοίτασμα του Πρίνου, μπορεί να ρευστοποιηθεί.

Η συγκεκριμένη ΥΑΦΑ, όμως, βρίσκεται πολύ κοντά στους νέους δρόμους του αερίου. Και θα παίξει κρίσιμο ρόλο, στο μέλλον, στη διακίνηση του. Γι αυτό κι όσοι ξέρουν, ετοιμάζονται από τώρα, παίρνοντας θέσεις μάχης.

Στο μεταξύ, ανατολικά της παραπάνω Υπόγειας Αποθήκης, οι διεκδικητές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προετοιμάζονται. Η νέα είσοδος; Ο όμιλος Motor Oil Hellas, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό από κοινού με μια από τις κοινοπραξίες που θα μπουν στη διαδικασία. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν όμως κι άλλοι μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πάντως, το λόμπινγκ που γίνεται στο παρασκήνιο είναι άνευ προηγουμένου. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι θα υπάρξει ρωσική εμπλοκή, ωστόσο μαθαίνουμε ότι δεν αποκλείεται και …κινεζική σφήνα! Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το συγκεκριμένο λιμάνι, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, θα περάσει τελικά σε αμερικανικά χέρια, για πολλούς λόγους.

Πηγή: voria.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.