Τουρκικές παρενοχλήσεις σε θάλασσα και αέρα [Βίντεο]

Στο παρατεταμένο και πολυεπίπεδο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω τα Ίμια. Για μια ακόμη φορά λοιπόν Καλύμνιοι ψαράδες κατέγραψαν την τουρκική ακτοφυλακή να παρενοχλεί επικίνδυνα ελληνικά αλιευτικά, περνώντας από κοντά τους με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας τις σειρήνες στη διαπασών.

Το βίντεο καταγράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου από τους ψαράδες του αλιευτικού «Καπετάν Αριστείδης». Σε αυτό φαίνονται τουρκικά σκάφη να κάνουν κύκλους και να περνούν συνεχώς κοντά από τα δύο αλιευτικά, ώστε με τα απόνερα να τα απομακρύνουν. «Είναι δύο καϊκια από την Κάλυμνο, μία δική μας ακταιωρός και δύο τουρκικές. Πηγαίνουν γύρω – γύρω, τους παρενοχλούν, τους κόβουν παραγάδια. Αυτό γίνεται κάθε μέρα», λέει στο Open TV ο Τάσος Γιαννούκας που είναι μέλος της Ένωσης Εθνοφυλάκων Λέρου

«Έμειναν τα παραγάδια κάτω και δεν μας άφηναν να δουλέψουμε. Όμως εμείς εκεί κόντρα, γιατί είναι οι μέρες που ρίχνουν τα ψάρια πάνω στα Ίμια» δήλωσε ένας εκ των Ελλήνων ψαράδων. «Αυτός ερχόταν με 40 μίλα πίσω από την πρύμνη. Ήρθε με τσαμπουκά για να κάνει φασαρία, αλλά εμείς δεν φύγαμε. Αν κάναμε μπροστά, θα γινόταν επεισόδιο. Μόλις πάμε στο 1 μίλι από τα Ίμια έχουμε τη σειρήνα να μας ενοχλεί», πρόσθεσε.

Το επεισόδιο παρακολουθεί και σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Ο Κώστας Σαρούκος πρόεδρος αλιέων Λέρου, μιλώντας στο Open TV υπογράμμισε πως «αυτοί καλά κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς αντιδρούμε όπως μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Σαν κράτος τι κάνουμε;» Οι Έλληνες ψαράδες διατηρούν την ψυχραιμία τους. Αγνοούν τις τουρκικές προκλήσεις και δεν απαντούν σε όσα γίνονται. «Δεν τους υπολογίζαμε εκεί. Αυτοί είναι οπλισμένοι και κάνουν άσχημες ενοχλήσεις. Μπορεί να τρακάρουν. Τα καϊκια είναι μικρά, κυρίως 10-12 μέτρων.

Και από αέρα

Αναλόγως οι Τούρκοι κινούνται και στον αέρα.  Ανήμερα των Χριστουγέννων, έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε συνολικά έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναχαίτισης, σημειώθηκε μία εικονική αερομαχία, ενώ δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.