Ένα ηλεκτροκίνητο Kia e-Niro επισκέφθηκε τις ευρωπαϊκές αγορές με την πιο ανεπτυγμένη υποδομή για ηλεκτρικά οχήματα, σε ένα ταξίδι που δεν έγινε απλώς για να αναδειχθούν οι δυνατότητες ταξιδίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε χώρες στις οποίες υπάρχουν πολλοί περισσότεροι φορτιστές απ’ ότι στη χώρα μας, αλλά και για να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που φρενάρουν την ταχύτερη διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Η αποστολή, λοιπόν, Kia “Electric Mission” ταξίδεψε 4.100 χιλιόμετρα για να φτάσει στη Νορβηγία, μέσω Γερμανίας, Ολανδίας, Δανίας και Σουηδίας, πραγματοποιήθηκε δε σε συνεργασία με την World Shopper, εταιρία ερευνών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα
Η ηλεκτρική αποστολή διήρκεσε δέκα ημέρες, με μια ομάδα ερευνητών να χρησιμοποιούν το πλήρως ηλεκτρικό crossover Kia e-Niro για να επισκεφτούν πόλεις και κωμοπόλεις της Βόρειας Ευρώπης που διαμορφώνουν το μέλλον της ηλεκτρικής κινητικότητας. Κατά τη διάρκεια του οδικού ταξιδιού, οι αναλυτές της World Shopper συναντήθηκαν με περισσότερους από εκατό φορείς λήψης αποφάσεων και ενδιαφερόμενους στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Οι ερευνητές συναντήθηκαν επίσης με καταναλωτές, προκειμένου να διαπιστώσουν την προδιάθεση του κοινού απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα και την υποδομή φόρτισης, τις τάσεις για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τον τρόπο που εντάσσουν τα ηλεκτρικά οχήματα στην καθημερινότητά τους.

Η σχετική έκθεση δείχνει ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς θεωρούν ότι αυτά είναι ακριβά, η υποδομή για τη φόρτισή τους είναι ανεπαρκής, αλλά και οι χρόνοι φόρτισης μεγάλοι. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης κάτι ιδιαίτερα σημαντικό – το πώς οι οδηγοί έχουν μεταβεί με επιτυχία από βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα σε ηλεκτρικά οχήματα και πώς τα έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους

Ταχεία φόρτιση και χαμηλότερο κόστος χρήσης

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πιο εύκολα την αλλάγή από ορυκτά καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια εγκαθιστώντας έναν επιτοίχιο φορτιστή εναλλασσομένου ρεύματος (AC), που μπορεί να είναι και επιδοτούμενος, στο σπίτι. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, στη Νορβηγία, για παράδειγμα, πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση (σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος- DC) του οχήματος για πάνε για καφέ ή φαγητό. Ο χρόνος αυτός είναι της τάξης των 15-30 λεπτών για φόρτιση μπαταρίας 50 kWh κατά 80%, με τη βοήθεια ταχυφορτιστή 175 kW.

Η Kia διαπίστωσε, επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της ότι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για πειστεί ένας κάτοχος οχήματος με θερμικό κινητήρα να ξεπεράσει τις όποιες αναστολές τους είναι η θετική εμπειρία των φίλων γνωστών. Πρέπει δηλαδή απλά να ακούσει για το πρόσθετο όφελος από το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, το κόστος συντήρησης και τους χαμηλότερους φόρους.



Kia e-Niro μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι και 455 χιλιόμετρα 

Το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό crossover της Kia, το e-Niro, προσφέρει αυτονομία μέχρι 455 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση – και έως και 615 χιλιόμετρα στην πόλη. Το νέο Kia e-Niro, που διατίθεται στην αγορά σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία από ό, τι πολλά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα (και ακόμη και πολλά σημαντικά πιο ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνδυάζονται επίσης με την απαράμιλλη 7ετή εγγύηση 150.000 χιλιομέτρων της Kia, η οποία καλύπτει επίσης την μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα.

Το e-Niro διατίθεται με μπαταρία πολυμερών – ιόντων λιθίου 64 kWh, ή εναλλακτικά με μία μικρότερης χωρητικότητας, 39,2 kWh, που προσφέρει στους οδηγούς μέχρι και 289 χιλιόμετρα αυτονομία. μηδενικών εκπομπών πλήρης χαρακτήρας