Al Jazzera: Εκτενές ρεπορτάζ με μαρτυρίες για την αστυνομική βία στην Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ στα φαινόμενα ακραίας αστυνομικής βίας, που ολοένα και πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, αφιερώνει το Al Jazeera, φιλοξενώντας μάλιστα επώνυμες μαρτυρίες θυμάτων της εν λόγω βάναυσης συμπεριφοράς.

Ένα από αυτά είναι η Ειρήνη Εμινίδου, μια 19χρονη φοιτήτρια Ισπανικής φιλολογίας, η οποία βρέθηκε τυχαία κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, επισκεπτόμενη έναν φίλο της το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου κι ενώ είχε λήξει και η ένταση στην περιοχή. Κάποια στιγμή οι δυο τους κατέβηκαν στο περίπτερο.

«Δε θυμάμαι πόσοι άνθρωποι υπήρχαν τριγύρω, αλλά έμοιαζε σαν μια συνηθισμένη νύχτα στα Εξάρχεια. Έβλεπα ανθρώπους να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά του» αναφέρει, όταν ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ.

«Μέσα σε μια στιγμή η αστυνομία πέταξε χημικά, όλα ήταν θολά, δεν μπορούσα να δω τον φίλο μου» λέει και προσθέτει ότι αμέσως μετά αστυνομικοί την έριξαν στο έδαφος, την κλώτσησαν και την χτύπησαν στο κεφάλι.

«Προσπάθησα να καλύψω το κεφάλι μου, ένιωσα κάποιον να πατάει με την μπότα του με πολύ μεγάλη δύναμη το χέρι μου. Όσο ζητούσα βοήθεια τόσο πιο πολλές κλωτσιές και μπουνιές έτρωγα» λέει η ίδια, η οποία αμέσως μετά συνελήφθη μαζί με τον φίλο της και 20 ακόμη άτομα. Όλοι τους μεταφέρθηκαν από τους αστυνομικούς σε ένα υπόγειο πάρκιγκ.

«Μας ανάγκασαν να παραμείνουμε γονατισμένοι για όσο διάστημα μας είχαν περασμένες τις χειροπέδες. Ένιωσα σα να πήγαινα για εκτέλεση, σε εκείνο το χρονικό σημείο πίστευα πως θα μας σκότωναν από στιγμή σε στιγμή» σημειώνει στη μαρτυρία της η Ειρήνη. Παράλληλα, καταγγέλλει την ανάγκασαν να γδυθεί στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να της γίνει σωματικό έλεγχος από μια γυναίκα αστυνομικό, ενώ παρέμεινε υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Μετά από επιμονή του δικηγόρου της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 5 τα ξημερώματα, όπου διαπιστώθηκε πως είχε τραυματιστεί στο χέρι ενώ είχε και εμφανείς μώλωπες. Όταν μίλησε μάλιστα στην ρεπόρτερ του Al Jazeera είχε ακόμη δεμένο το χέρι, ενώ της ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αναφερθεί στα περιστατικά που βίωσε.

Στο αραβικό πρακτορείο μίλησε και ο δημοσιογράφος, Μάριος Αραβαντινός, ο οποίος επίσης έγινε αντικείμενο αστυνομικής βίας το ίδιο βράδυ, παρότι δήλωσε την ιδιότητά του. Όλα ξεκίνησαν όπως λέει όταν τα ΜΑΤ να χτυπάνε αλύπητα δυο άτομα που ήταν πεσμένα στο έδαφος.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να αρχίσω να καταγράφω τη σκηνή με το κινητό μου τηλέφωνο, οπότε ξεκίνησα μια live μετάδοση στο facebook. Άκουγα τις έντονες κραυγές τους οπότε πλησίασα για να έχω καλύτερη λήψη. Τότε ήταν που ένας αστυνομικός αντιλήφθηκε ότι κατέγραφα τη σκηνή» αναφέρει και συνεχίζει: «Μου επιτέθηκε χτυπώντας με το γκλόμπ του στο χέρι, ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος άνδρας των ΜΑΤ με έσπρωξε με την ασπίδα. Εγώ έβγαλα αμέσως τη μάσκα μου και φώναξα πως είμαι δημοσιογράφος. Μπορεί να το ακούσει κανείς πολύ καθαρά στο βίντεο. Αμέσως μετά με χτύπησε πολύ δυνατά και το κινητό μου έπεσε από τα χέρια».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ και την επόμενη μέρα, 18 Νοέμβρη, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στα δικαστήρια Ευελπίδων σε φίλους, συγγενείς αλλά και αλληλέγγυους στους συλληφθέντες.

«Αρχισαν ξαφνικά και αναίτια να χτυπάνε τους πάντες με γκλόμπ» σημειώνει ο ρεπόρτερ του News247, Μάριος Φραγκιουδάκης, και προσθέτει: «Άκουσα μάλιστα αστυνομικούς που βρίσκονταν πιο πίσω να ρωτάνε ο ένας τον άλλο “γιατί συνέβη τώρα αυτό;”».

«Αυτό είναι πρωτοφανές. Μίλησα με συναδέλφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ περισσότερα χρόνια από μένα και μου είπαν πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο θέαμα έξω από δικαστήρια. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, καθώς τα ΜΑΤ  χτυπούσαν στα τυφλά» αναφέρει ο κύριος Φραγιουδάκης και  προσθέτει πως η αστυνομική βία κλιμακώθηκε μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούλιο.

Το Al Jazzera αναφέρει πως με αφορμή τις καταγγελίες απευθύνθηκε τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και στην ΕΛΑΣ, οι οποίες αντί απάντησης παρέπεμψαν την ρεπόρτερ του δικτύου στο δελτίο τύπου για την ίδρυση της Επιτροπής για την διαχείριση της αστυνομικής βίας.

«Τα πρόσφατα καταγεγραμμένα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες στα Εξάρχεια έρχονται απλά να προστεθούν στη μακρά λίστα των περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων  δικαιωμάτων από την αστυνομία» αναφέρει η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Λια Γώγου, τονίζοντας παράλληλα ότι η οργάνωσή της ζητά επιτακτικά από τις ελληνικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες αυτών των υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει: «Ο φαύλος κύκλος θ συνεχιστεί».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.