Πλήρης ανατροπή όσων είπε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν: “Κάναμε σαφές στον Μητσοτάκη και την συνοδεία του οτι θά προχωρήσουμε ανατολικά της Κρήτης.

Τα επόμενα βήματά του στην ανατολική Μεσόγειο -στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης- εξήγγειλε μέσω της μικρής οθόνης πάλι το βράδυ της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας εκ νέου χάρτες και δείχνοντας τα σχέδιά του για γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης.

«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο στον ίδιο προσωπικά όσο και στη συνοδεία του κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ. Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε», διατράνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Πρόσφατα υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την άσκηση ειδικά από τη Λιβύη των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το ένα αφορούσε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και το άλλο στη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια. Το μνημόνιο που αφορά στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και την κοινοποιήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη για να καταγραφεί. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Τώρα και το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία υποβλήθηκε στη βουλή και μόλις η βουλή το επικυρώσει θα τεθεί σε εφαρμογή. Και με αυτό θα προστατευτούν τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας μαζί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό Σαράζ, λέγοντας ότι μόνο εκείνος είναι ο νόμιμος ομόλογός του.

Πηγή: ethnos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.