Τώρα μας κλέβουν και στο υγραέριο κίνησης

Το λαθρεμπόριο στη χώρα μας… δίνει και παίρνει, ειδικά όσον αφορά τα καύσιμα. Ήδη είναι γνωστό ότι τα πρατήρια κλέβουν στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, όμως τώρα το κάνουν και στο υγραέριο κίνησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος», είναι δεκάδες τα πρατήρια που το πράττουν αυτό, αφού επήλθε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με την τιμή του τόνου να αυξάνεται κατά 100 ευρώ (από τα 330 στα 430). Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται ένα 20% των πρατηρίων να κλέβει στην αντλία, κάτι που σημαίνει απώλειες ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα δημόσια ταμεία.
Πώς γίνεται, όμως, να κάνεις παράνομη διακίνηση υγραερίου κίνησης; Υπάρχουν τρεις τρόποι και είναι πολύ απλοί. Ο πρώτος γίνεται με τη χρήση δεύτερης πλακέτας στο ρεζερβουάρ, ώστε να παρακρατούνται οι διπλάσιες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο πελάτης. Ο δεύτερος είναι να πωλείται βιομηχανικό υγραέριο ως κίνησης, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι αυτό γίνεται σε ποσοστό άνω του 20%.
Σε αυτή την περίπτωση το ΕΦΚ είναι 60 ευρώ ανά τόνο και έρχεται πιο φθηνά στα πρατήρια που το παραγγέλνουν. Τέλος, άλλος ένας τρόπος είναι να πουληθεί το υγραέριο θέρμανσης ως κίνησης και ο λόγος είναι ότι τα δύο είδη έχουν διαφορά 0,21 ευρώ ανά λίτρο στο ΕΦΚ, που σημαίνει ότι τα πρατήρια και πάλι γλιτώνουν χρήματα κατά την αγορά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.