Οι πρώτες προσπάθεις απομάκρυνσης της βόμβας από τον στρατό στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Βόμβα 250 κιλών Β παγκοσμίου σε βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες προσπάθειες να απομακρυνθεί σε βάθος 5 μέτρων, από τον στρατό. Αφού άδειασαν τις δεξαμενές καυσίμων του πρατηρίου, πάνω από 50.000 κάτοικοι τριών δήμων της Θεσσαλονίκης σε Κορδελιό, Εύοσμο, Μενεμένη και Δέλτα πρόκειται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για αρκετές ώρες προκειμένου να εξουδετερωθεί με ασφάλεια η βόμβα που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό. Ενώ όταν βρέθηκε η βόμβα, ανακοινώθηκε πως είναι θέμα ωρών η απομάκρυνσή, μετά το έλεγχο της κατάστασης από την ειδική μονάδα του Στράτου που ήρθε από την Αθήνα για να την εξουδετερώσει, κρίθηκε πως δεν πρόκειται για απλή περίπτωση και πως πρέπει να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους κατοίκους.
Ο τύπος της βόμβας έχει ταυτοποιηθεί από τον στρατό, είναι του τύπου AN-M43 των 500lb (250 κιλά) και ρίχτηκε στις 24-9-1944 κατά την φάση απομάκρυνσης των Γερμανών από την Ελλάδα στην κατοχή, από αμερικάνικα βομβαρδιστικά τύπου B-24 στον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής.

https://www.youtube.com/watch?v=m0jIdwis5cUrn

Πηγή:Taifer

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.