Την Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται στον βούρκο της σκευωρίας με το υποτιθέμενο σκάνδαλο Καμμένου

Η ΝΔ συνεχίζει να βυθίζεται στα αδιέξοδα της στρατηγικής της. Ενώ έχει καταρρεύσει πρό πολλού το καταστροφολογικό της αφήγημα στην οικονομία, συνεχίζει να φαντασιώνεται σκάνδαλα για να επισκιάσει τα πραγματικά σκάνδαλα για τα οποία είναι η ίδια αλλά και ο κ. Μητσοτάκης υπόλογοι. Ακόμα δεν έχει πει τίποτα για τη δραστηριότητα της υπεράκτιας εταιρίας της συζύγου του, ποια περιουσιακά στοιχεία είναι δηλωμένα σε αυτήν και από πού προήλθαν. Αλλά και πάλι το παραμύθι της ΝΔ για το δήθεν σκάνδαλο Καμμένου δεν έχει δράκο.
Στην περίπτωση της υπόθεσης με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, προκύπτει με εμφατικό τρόπο η κατάρρευση της επιχειρούμενης σκευωρίας, δια της αποκάλυψης για μία ακόμη φορά, ότι από πλευράς Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν από την πρώτη στιγμή γνωστοποιηθεί από το ΥΠΕΘΑ.
Πέραν αυτού όμως, η υπόθεση αυτή και ο τρόπος που την ανέδειξε η ΝΔ, κατέδειξαν μια πολιτική συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όρια του πολιτικού εξευτελισμού.
Και εξηγούμαστε:
Στην πρώτη φάση η ΝΔ ζήτησε να δώσει εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός για τα όσα καταλογίζει η ΝΔ στον Υπουργό Άμυνας στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στη συνέχεια, αφού ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μετατεθεί τέσσερις μέρες μετά η συζήτηση – εφόσον θα βρισκόταν εκείνες τις μέρες σε επίσκεψη στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες – η ΝΔ αρνήθηκε. Αναφέροντας μάλιστα ότι η συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Και τέλος, αφού αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης ξόρκιζε την οποιαδήποτε πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να παραστεί στη σχετική συζήτηση ως «καλοδεχούμενη».
Σε κάθε περίπτωση, τα βασικά επιχειρήματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το υποτιθέμενο σκάνδαλο έχουν καταρρεύσει ήδη από τώρα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμασυμψηφισμών μιλώντας για «μεσάζοντες» που βάζει η ελληνική κυβέρνηση και για «πάρτι με τα εξοπλιστικά».
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο εκπρόσωπος που όρισε το Βασιλείο της Σαουδικής Αραβίας(ΒΣΑ) και ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας (υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα και οι επιστολές αυθεντικότητας) υπέγραψε τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Σαουδική Αραβία. Όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμμένουν ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο «μεσάζοντας» που έχει τοποθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα έγγραφα που γνωστοποιούν οι ίδιοι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αποδεικνύουν το αντίθετο.
2. Γιατί χάλασε η συμφωνία
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία χάλασε επειδή το ΒΣΑ δεν αναγνώριζε τον «μεσάζοντα». Όμως η συμφωνία με το ΒΣΑ είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Κυριάκο Κυριακίδη και τον εκπρόσωπο του ΒΣΑ, Βασίλη Παπαδόπουλο και η υπογεγραμμένη συμφωνία είχε σταλεί τόσο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, όσο και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποστολή στρατιωτικών του ΒΣΑ ήρθε στην Ελλάδα για την επιθεώρηση του υλικού. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις ποτέ ως τώρα δεν έχει υπάρξει άρση της εξουσιοδότησης από την πλευρά του αγοραστή.
Η συμφωνία από την ελληνική πλευρά έχει «περαιωθεί ως άγονος» επειδή δεν κατατέθηκαν τα χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό.
3. Τι είδους διακρατική συμφωνία είναι αυτή από τη στιγμή που υπάρχουν μεσάζοντες οι οποίοι δεν είναι υπήκοοι του ΒΣΑ
Το νομικό καθεστώς που διατρέχει τις διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες του αραβικού κόσμου και τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικό από αυτό που διέπει τις διακρατικές Ευρωπαϊκές σχέσεις. Στις διακρατικές συμφωνίες με τον αραβικό κόσμο μπορεί ο εκπρόσωπος του κράτους, στην συγκεκριμένη περίπτωση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να είναι εταιρεία. Είναι σαφέστατο ότι ως πληρεξούσιος εκ μέρους του ΒΣΑ στη συγκεκριμένη συμφωνία, υπογράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
4. Γιατί η συμφωνία υπεγράφη στο αεροδρόμιο της Μίκρας
Η συμφωνία, όπως και κάθε άλλο στρατιωτικό έγγραφο μπορεί να υπογραφεί σε στρατόπεδο, η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη σε στρατιωτική αεροπορική βάση, η οποία νοείται και ουσιαστικά λογίζεται ως έδρα του ΥΠΕΘΑ.
5. Ο πρόξενος μας στο Ριάντ μεταφέρει ότι αξιωματούχοι του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ δεν αναγνωρίζουν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο του ΒΣΑ
Ο πρόξενος αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή του σε κάποιους στρατιωτικούς – δίχως να αναφέρει βαθμό ή αρμοδιότητα αυτών – οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίζουν τον Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο του ΒΣΑ.
Υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον Έλληνα Πρέσβη στο ΒΣΑ και ζητήθηκε από την Πρεσβεία να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ΒΣΑ είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση νέου εκπροσώπου.
Η συμφωνία υπεγράφη την επόμενη μέρα, η συμφωνία απεστάλη στην πρεσβεία του ΒΣΑ στην Αθήνα όσο και στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα για τον εκπρόσωπο που υπέγραψε την συμφωνία στο όνομα του ΒΣΑ.
6. Ο Ταξίαρχος Παπαδάκης συνελήφθη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα γιατί αποκάλυψε το «σκάνδαλο»
Ο Ταξίαρχος Παπαδάκης, δεν τέθηκε ούτε λεπτό σε διαθεσιμότητα, δεν συνελήφθη και δεν μετατέθηκε στην παραμεθόριο, αλλά μετατέθηκε σε υπηρεσία του ΓΕΣ στο Πεντάγωνο, επειδή θεωρήθηκε ότι λειτούργησε πέρα από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές του.
Η ελληνική πλευρά με βάση τη συμφωνία, παράγει και διαθέτει το υλικό, όλες όμως οι περαιτέρω ενέργειες, όπως η μεταφορά του υλικού, είναι στην αρμοδιότητα του αγοραστή και στην συγκεκριμένη περίπτωση του πληρεξουσίου του ΒΣΑ. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί ούτε να προτείνει ούτε να επιδείξει τρόπους μεταφοράς του υλικού.
7. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο εξοπλισμών που συνοδεύεται από μεσάζοντες και μίζες
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κάνουν έναν αυθαίρετο συμψηφισμό.  Μιλάνε απαξιωτικά για το ΚΥΣΕΑ, αναφέρονται σε μεσάζοντες και μίζες σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι η κυβέρνηση τους μοιάζει.
Αλλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αγορά, αντισταθμιστικά, μεσάζοντες, μίζες κλπ. Υπάρχει μία συμφωνία για πώληση υλικών η οποία θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο.
8. Απόρρητα έγγραφα
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, γνωρίζοντας ότι προχώρησε σε μία διαδικασία πέρα από κάθε νομιμότητα, κοινοβουλευτική πρακτική και ήθος, κατέθεσε απόρρητα έγγραφα, όχι για να βγουν στη δημοσιότητα, αλλά όπως είπε για να μπορούν να τα δουν οι βουλευτές. Η πρακτική του αυτή καταδικάστηκε τόσο από τον προεδρεύοντα εκείνη τη στιγμή, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μόλις διαπίστωσε ότι αποτελούσαν απόρρητα έγγραφα τα έβαλε σε ένα φάκελο και τα παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και από την διάσκεψη των Προέδρων, όπου για το συγκεκριμένο ζήτημα έκαναν δεκτή την πρόταση του Νίκου Βούτση. Πιο συγκεκριμένα στη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής, άνοιξε τον φάκελο δημόσια και ζήτησε τα έγγραφα αυτά να διαβιβαστούν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, όπου σε αυτή μεταξύ άλλων κρατούνται και τα αρχεία των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ.
Ο υπουργός Πάνος Καμμένος, για να σταματήσει την παραφιλολογία για το περιεχόμενο των εγγράφων της υπόθεσης που κάποιοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως σκάνδαλο, κάλεσε τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ, για να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα και προκειμένου να μην παραμείνει καμία σκιά σε σχέση με το δήθεν σκάνδαλο, αλλά και για να μην ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι αποκλείονται οι βουλευτές από την ενημέρωση.
Η παράνομη χρήση και διακίνηση εγγράφων τα οποία είτε αποτελούν αποφάσεις ΚΥΣΕΑ, οι οποίες είναι εκ του νόμου απόρρητες, είτε άλλα έγγραφα του κράτους που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα, τιμωρείται αυστηρά από τον ποινικό νόμο για αυτό εξάλλου και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες αυτές. Για το θέμα της παράνομης εξαγωγής αντιγράφων απόρρητων εγγράφων διετάχθη ΕΔΕ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ενώ και ο Υπουργός Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι αυτά είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Kontranews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.