Κλείνουν οι πύλες – Τέλος το χάρτινο εισιτήριο από την Πέμπτη

  • Μόνο με τα ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα θα γίνεται από την Πέμπτη η πρόσβαση στις συγκοινωνίες της Αθήνας
  • Καταργούνται οριστικά τα χάρτινα εισιτήρια
  • Πώς και πού μπορείτε να ανταλλάξετε τα παλιά, χάρτινα, εισιτήρια
  • Σε ποια σημεία θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα νέα ηλεκτρονικά μέσα
  • Μείωση τιμής: Σε ποιες περιπτώσεις κερδίζετε χρήματα
  • Τι ισχύει για ανέργους και κατόχους ετήσιων καρτών
  • Αναλυτικά οι τιμές

“Αυλαία” για το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς από την Πέμπτη θα πραγματοποιείται μόνο με τα ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα, η πρόσβαση στις συγκοινωνίες της Αθήνας από τη στιγμή που καταργούνται τα χάρτινα εισιτήρια.

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου κλείνουν σταδιακά οι πύλες εισόδου προκειμένου να μην είναι εφικτή η είσοδος χωρίς κόμιστρο.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, στις κλειστές και τις ανοιχτές πύλες θα υπάρχουν υπάλληλοι της που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών επικυρώνουν τα εισιτήρια τους και στο δίκτυο του Προαστιακού.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως οι προσωποποιημένες κάρτες έχουν ήδη υπερβεί τις 320.000 και κινείται υψηλότερα από τον ετήσια μέσο όρο των μηνιαίων καρτών που έφτανε τις 250.000.

Την ίδια ώρα, οι κάτοχοι της προσωποποιημένης ΑΤH.ENA Card δεν απαιτείται να αναμείνουν ποτέ πια σε ουρές, διότι μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους σε όλο το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων (300 αυτόματα μηχανήματα σε όλο το δίκτυο) και από όλα τα εκδοτήρια της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ καθώς και από το διαδίκτυο. Μάλιστα, είναι πάγια διαδικασία και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Σημειώνεται πως έως τις 30 Νοεμβρίου, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν φακέλους και να αποστέλλεται η κάρτα στη διεύθυνση επιλογής τους ταχυδρομικά.

Άνεργοι, ομάδες δικαιούχων και ετήσιες κάρτες

Στους υπευθύνους της γραμμής των πυλών εκάστου σταθμού καλούνται να απευθυνθούν οι κάτοχοι ετησίων, εξαμηνιαίων, τριμηνιαίων καρτών, καθώς και ομάδες δικαιούχων όπως άνεργοι, μετακινούνται με επίδειξη των αντιστοίχων εγγράφων.

Σε όλες τις πύλες (ανοιχτές ή κλειστές) θα παρευρίσκονται αρμόδιοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό.

Την ίδια ώρα, στους σταθμούς με κλειστές πύλες θα υπάρχει μια τουλάχιστον ανοιχτή πύλη (ΑΜΕΑ), που θα επιδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα των ανωτέρω δικαιούχων. Για τους πολίτες των ανωτέρω κατηγοριών, οι ετήσιες κάρτες θα αντικατασταθούν στο επόμενο διάστημα, ή με τη διαδικασία της κατάθεσης δικαιολογητικών με φάκελο, ή μέσω διαδικτύου μετά από έγκριση της ΑΠΔΠΧ.

Για την μαζική προσωποποίηση καρτών μέσω διαδικτύου έχει απευθύνει, εκ νέου, τα αρχικά υποβληθέντα αιτήματά του, από την προηγούμενη Τρίτη 07/11/2017, προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αναμένει την απάντησή της σχετικά με:

1)Τη δυνατότητα αίτησης για προσωποποιημένες κάρτες μέσω διαδικτύου και παραλαβής των καρτών κατ’ οίκον.

2)Τη δυνατότητα μαζικών προσωποποιήσεων από μεγάλους φορείς.

3)Τη δυνατότητα τήρησης στοιχείων για εξυπηρέτηση επιβατών κατόπιν συναίνεσης αυτών.
Καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει απαντήσει ακόμη, ο ΟΑΣΑ τελεί εν αναμονή της απάντησής της, έτσι ώστε να καταστήσει το σύστημα έκδοσης καρτών πιο φιλικό, μέσω διαδικτύου.

Τι αλλάζει όταν κλείσουν οι πύλες

Σταδιακά, από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιείται κλείσιμο των πυλών του δικτύου. Έτσι, οι επιβάτες, τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο μπορεί να συναντήσουν κλειστές πύλες. Το κλείσιμο των πυλών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στους σταθμούς που θα κλείνουν οι πύλες, θα υπάρχει υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση προσώπων που δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ, άλλοι δικαιούχοι).

Κλείσιμο πυλών Αεροδρομίου: Από 20 Νοεμβρίου θα κλείσουν οι πύλες του σταθμού Αεροδρομίου Αθηνών. Παράλληλα, θα υπάρχει επιτόπια εξυπηρέτηση των επιβατών.

Τι συμβαίνει με όσους έχουν χάρτινα εισιτήρια

Έως 10 εισιτήρια:  Οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στον σταθμό της Ομόνοια ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Περισσότερα από 10 εισιτήρια: Οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται από 20/11/2017 στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Δίκτυο πωλήσεων

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται δίκτυο πώλησης σε περίπτερα και άλλα σημεία.

Στα περίπτερα εστάλησαν 900 επιστολές συνεργασίας και ήδη ανταποκρίθηκαν 200 από αυτά, στα οποία δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ. Μάλιστα, το δίκτυο επεκτείνεται και θα φτάσει στα 600 σημεία.

Τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κομίστρου, προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες (ATH.ENA CARD) είναι μέσα κομίστρου μακράς διαρκείας, με χρόνο ζωής 10 έτη. Τα πολλαπλά εισιτήρια (ATH.ENA TICKET) είναι επαναφορτιζόμενα μέσα κομίστρου και έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους. Συνιστάται στο επιβατικό κοινό η διαρκής επαναφόρτιση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Όλα τα μέσα επαναφορτίζονται σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα (300 μηχανήματα σε όλους τους σταθμούς της στάση, του τραμ και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μηχανήματα έχουν οδηγίες χρήσης).

Όλα τα προϊόντα επαναφορτίζονται σε όλα τα εκδοτήρια της ΟΣΥ (40 εκδοτήρια) και της στάση.

Όλα τα προϊόντα επαναφορτίζονται στο δίκτυο των 200 περίπτερων που έχουν δεχθεί post Top OASA. Top δίκτυο είναι σε φάση επέκτασης και θα φτάσει στα 600 σημεία, σύμφωνα με την προδιαγραφή του έργου.

Για επιβάτες που κάνουν χρήση από 5 έως 15 διαδρομές προτείνεται η χρήση ανώνυμης κάρτας.

Μείωση τιμής

  1. Μειώνεται η τιμή κατά 50 λεπτά του ευρώ στο εισιτήριο 10+1. Τιμή ανά εισιτήριο 1,23 (φθηνότερη επιλογή)

2. Μειώνεται η τιμή κατά 50 λεπτά του ευρώ στο 5πλό εισιτήριο. Τιμή ανά εισιτήριο 1,3 (δεύτερη φθηνότερη επιλογή)

Νέο διπλό εισιτήριο με μείωση τιμής

Εισάγεται διπλό εισιτήριο (μετ’ επιστροφής) με τιμή 2,7 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.