Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη

Μετά την τελετή της παρασημοφόρησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν πάνω από το θωρηκτό «Αβέρωφ», αλλά και πλήθος κόσμου από το λιμάνι και όλη την παραλία της Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν μία εντυπωσιακή επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.
Το σενάριο της επίδειξης προέβλεπε αρχικά την καταρρίχηση υποβρύχιων καταστροφέων με σχοινιά από ελικόπτερο Aegean Hawk στη φρεγάτα Ναυαρίνο. Αφού αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, υποβρύχιοι καταστροφείς που βρίσκονταν σε σκάφος ανορθοδόξου πολέμου αναρριχήθηκαν στη φρεγάτα, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό με αναπτυσσόμενη σκάλα και γάντζο, και κινήθηκαν προς τη γέφυρα του πλοίου, ώστε να αποκτήσουν γρήγορα τον πλήρη έλεγχο της κατεύθυνσής του.
Στη συνέχεια, τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, με την κάλυψη του ελικοπτέρου Aegean Hawk, απομακρύνθηκαν βάλλοντας εναντίον πιθανών εστιών αντίστασης του αντιπάλου, ώστε να καλύψουν πλήρως τη μονάδα ανορθοδόξου πολέμου. Τα ελικόπτερα Aegean Hawk είναι ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, είναι δυνατόν να επιχειρούν υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα και είναι ευρύτατα γνωστά από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανθρωπίνων ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ακόμη μία αποστολή τους είναι να διαμορφωθούν κατάλληλα όχι μόνο για να μεταφέρουν ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, αλλά και για να τις υποστηρίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτές επιχειρούν, είτε με ελεύθερους σκοπευτές, είτε με τον δικό τους οπλισμό.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίδειξης, έγινε ρίψη πέντε μελών ομάδας υποβρυχίων καταστροφών με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα στη θάλασσα από ελικόπτερο CH 47 Σινούκ του στρατού ξηράς και από ύψος 400 μέτρων. Η ομάδα βγήκε από το πίσω μέρους του ελικοπτέρου, ενώ η συγκέντρωση των αλεξιπτωτιστών έγινε με ακρίβεια σε συγκεκριμένη περιοχή. Ο χρόνος, μάλιστα, που μεσολάβησε από την έξοδο από το ελικόπτερο μέχρι την προσθαλάσσωση ήταν μικρότερος από ένα λεπτό.
Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατάληψης της φρεγάτας, το ελικόπτερο Σινούκ πέρασε μπροστά από τον κόσμο σε όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ενώ η φρεγάτα Ναυαρίνο απένειμε τιμές διά συριγμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί του θωρακισμένου καταδρομικού «Αβέρωφ. Η επίδειξη ολοκληρώθηκε με την ανταπόδοση του συριγμού από το «Αβέρωφ».
Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή πληροφοριών/φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.