Τι αποφάσισαν φορείς και αρχές για το θέμα του χρυσού στη σύσκεψη της Αλεξανδρούπολης

Το Σάββατο στην γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας της Θράκης μετά τον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση της συζήτησης για επένδυση χρυσού (και) στη Θράκη. Την πρωτοβουλία για την συνάντηση και συζήτηση των αρχών και των φορέων ανέλαβε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω του προέδρου της Βαγγέλη Λαμπάκη και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Εβρου Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων σε μια πρώτη προσπάθεια επαναδιατύπωσης της θέσης κατά της εξόρυξης στην περιοχή του Περάματος.

Από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη συναποφασίστηκε να επαναδιατυπωθεί κείμενο – ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό που θα υπογράφεται από τους επιστημονικούς φορείς και τις πολιτικές παρατάξεις που έχουν εκφραστεί ενάντια αλλά και να ζητηθεί η επικαιροποιημένη επανατοποθέτηση, των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, η απουσία της περιφερειακής αρχής τόσο από πλευράς ηγεσίας (Μέτιου), όσο και σε επίπεδο Έβρου (Πέτροβιτς , εκλεγμένοι σύμβουλοι) αλλά και συνολικά εκπροσώπων των τοπικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας (βουλευτές, στελέχη), στοιχείο που διαφοροποιεί την εικόνα των περασμένων ανάλογων συσκέψεων.

https://i0.wp.com/www.gnomionline.gr/wp-content/uploads/2019/09/sysk-1-768x576.jpg?resize=768%2C576

Πολλοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν δημόσια και ζήτησαν να εκφράσουν άποψη. Επιστολή κατά της επενδυσης έστειλαν οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Ξάνθης (δεν εκφράστηκε άποψη από τους Εβρίτες Μητροπολίτες). Την αρνητική τους άποψη διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ με εκπρόσωπό τους τον βουλευτή Δράμας κο Ξανθόπουλο, ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, οι δήμαρχοι Σαπών Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και της Ορεστιάδας, ενώ κατά των σχεδίων για επένδυση χρυσού τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών Γιώργος Κιζιρίδης που εκπροσώπησε,  όπως είπε, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη.

Από εκεί και πέρα τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Αλεξανδρούπολης (Μιχαηλίδης, Δευτεραίος, Λαζόπουλος), περιφερειακών παρατάξεων (Τοψίδης, Κατσιμίγας, Παπατολίδης). Επίσης, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και των επαγγελματικών Ενώσεων από Εβρο και Ροδόπη, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ , το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης, τα Εργατικά Κέντρα των δύο νομών, Δασαρχεία κ.α..

Από τους ομιλητές σημειώθηκε το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο επιστημονικό κομμάτι έναντι των μελετών που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια  για να υπάρξει επανεξέταση ή άλλη διαφοροποίηση, είναι σε ισχύ διατυπωμένες αποφάσεις περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, ενώ από κάποιους τέθηκε η άποψη ότι χρειάζεται και επανακαθορισμός της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην πορεία οι εναντιωμένοι της επιχειρουμένης εγκατάστασης της εταιρείας για εξόρυξη χρυσού

Τελικά σαν πρώτες αποφάσεις της συνάντησης αποφασίστηκε το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.

Γ.Π.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.