Αισιοδοξία στην Ευρώπη για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Τόσο, ο πρόεδρος του Eurgroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα τους πως οι όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών θα γεφυρωθούν και έτσι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο ερχόμενο Eurogroup.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o εκπρόσωπoς του Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει συμφωνία για την «πλήρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Βέβαιος όμως για συμφωνία στις 15 Ιουνίου δήλωσε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υφιστάμενες διαφορές θα ξεπεραστούν, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια κοινή λύση.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της, και ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων, με βάση την αρχή τα αλληλεγγύης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αλληλεγγύη που πρέπει να δοθεί σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί πρόκριμα για ολόκληρη την Ευρώπη: «Να σκεφθούν οι εταίροι ό,τι δικαιούται ο ελληνικός λαός, και να είστε σίγουρος κύριε Πρόεδρε, ότι ο λαός μας θα το ανταποδώσει».
Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι δεσμεύσεις των εταίρων μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να εμποδιστούν λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.
Πάντως, αν και οι Ευρωπαίοι αναμένουν συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει κάποια ρύθμιση του χρέους, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να μεταθέσουν τις όποιες ουσιαστικές αποφάσεις για τα τέλη του 2018, δηλαδή για μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις επισήμανε πως οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι συζητήσεις δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί που πρέπει για να υπάρξει συμφωνία.
Ο κ. Ράις ανέφερε ότι η αρχική συμφωνία αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα έχει καλυφθεί από τη χώρα, αλλά δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εξέλιξη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο εμποδίζει το Ταμείο από το να ενταχθεί και μέσω χρηματοδότησης το ελληνικό πρόγραμμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.