ΔΕΙΤΕ! Πυρριχιος και Πιτσάκ -Ο ηρωϊκος χορός των Μαχαιριών! (βίντεο)

Δυο μικροί χορευτές εντυπωσιάζουν χορεύοντας τον Ποντιακό χορό των μαχαιριών (Video)
Την παράσταση έκλεψαν δυο μικρά αγόρια με τον χορό τους. Ο Γιώργος και ο Αρτέμης χόρεψαν τον πασίγνωστο Ποντιακό χορό των μαχαιριών (πιτσάκ) προκαλώντας ευχάριστα την Μελίνα Ασλανίδου μιας και η ίδια έχει αναφερθεί πάμπολλες φορές στην Ποντιακή καταγωγή της με τιμή και καμάρι.
Λίγα λόγια για τον χορό «Πιτσάκ»:
Ο χορός των μαχαιριών είναι ένας ποντιακός χορός για δύο άνδρες χορευτές. Πολλοί θεωρούν ότι το πιτσάκ’ (πιτσάκ’ οιν) κλείνει το χορό Σέρρα.
Τα δύο πιο δυνατά παλικάρια που έμεναν ακούραστα από το χορό Σέρρα συνέχιζαν με το χορό των μαχαιριών. Ο πιτσάκ’ είναι γνωστός χορός στον Πόντο από την αρχαία εποχή και η πλοκή του χορού είναι παρόμοια μ’ αυτήν που παρουσιάζει ο Ξενοφών.
Ο Ξενοφών στην «Κύρου ανάβαση» περιγράφει τη δεξίωση που έδωσε για τους Παφλαγόνες και τον χορό πιτσάκ ως εξής:
«Δύο Θράκες, στα Κοτύωρα, χορέψαν ένα χορό με συνοδεία φλογέρας, φορτωμένοι με τον οπλισμό τους, επέδειξαν δε μεγάλη ευλυγισία στα πηδήματα και στον χειρισμό των σπαθιών τους. Στο τέλος ένας από τους δύο όπως πίστεψαν οι καλεσμένοι χτύπησε θανατηφόρα τον άλλο, ο οποίος έπεσε καταγής, μιμούμενος με πολλή πειστικότητα τον πεθαμένο».
Όπως και τότε, έτσι και στον Πόντο, ο χορός χορευόταν από 2 χορευτές που κρατούσαν μαχαίρια, με κατάληξη τον εικονικό θάνατο του ενός. Ο νικητής της διαμάχης κέρδιζε την καρδιά μιας νέας κοπέλας, για χάρη της οποίας και δίδονταν αυτή η διαμάχη.
Μια σημερινή και πολύ συγκινητική παραλλαγή, είναι οι δύο χορευτές, μετά την διαμάχη να πετούν τα μαχαίρια και να αγκαλιάζονται, δίνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα.
https://www.youtube.com/watch?v=JbvpNqHnDvwrn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.