Πως η σύζυγος του Στουρνάρα έκανε συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες,με τη βοήθεια του συζύγου της

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του, και η επιχείρηση της κυρίας Στουρνάρα εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η οικογένεια Στουρνάρα φαίνεται να αγαπούσε πολύ τις φαρμακοβιομηχανίες, και οι φαρμακοβιομηχανίες την οικογένεια Στουρνάρα.

Αυτή τη σχέση «έρωτα» αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento, το ρεπορτάζ της οποίας αναφέρει ότε ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αν οικονομολόγος που έχει αλλάξει πολλές θέσεις κι αξιώματα, έμεινε σταθερός στο να παραβρίσκεται και να μιλάει σε συνέδρια που αφορούσαν το φάρμακο και τη φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετείχε σε αυτές της συζητήσεις με το πρόσχημα της οικονομικής ανάλυσης, τις οποίες διοργάνωνε η εταιρεία Mindwork που ανήκει στη σύζυγο του Λίνα Νικολοπούλου και είχαν χορηγούς φαρμακευτικές εταιρείες με προεξάρχουσα τη Novartis.

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Λίνας Νικολοπούλου και των δύο κορών τους ζεύγους, η οποία ανέλαβε να διαφημίσει ως «λοιμώδες νόσημα» τον καρκίνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ και ελέγχεται για την αμοιβή των 1,5 εκατ. ευρώ που έλαβε για αυτό, είχε αναλάβει τη διεξαγωγή μεγάλων συναντήσεων φαρμάκου, όπως τα συνέδρια της Ελληνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τα φόρουμ για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας αλλά και τα συνέδρια eHealth το 2014 του υπουργείου Υγείας. Με χορηγούς τις φαρμακοβιομηχανίες, σε αυτές της εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος άνθρωποι ουσιαστικά των εταιριών και υπό τη σκέπη της επιστημονικής συζήτησης συντελείται ώσμωση μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να χαρίζει απλόχερα το κύρος του.

Πώς όμως η Λίνα Στουρνάρα αναλαμβάνει αυτές τις διοργανώσεις; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συνεδρίων eHealth, που για να την αναλάβει η σύζυγος Στουρνάρα το τότε υπουργείο Υγείας φέρεται να έδωσε της 400.000 ευρώ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς διαγωνισμό.

Όπως γράφει η Documento, το 2014 η τότε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποφασίζει να διοργανώσει το eHealth Forum, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Περιέργως όμως το υπουργείο δεν προκηρύσει διαγωνισμό, αλλά βάζει ως ενδιάμεσο το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο στο όνομα του υπουργείου δίνει την εκδήλωση στην εταιρεία Mindwork. Η αμοιβή της οικογένειας Στουρνάρα που προκύπτει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τις χορηγίες των φαρμακοβιομηχανιών φτάνει τα 400.000 ευρώ. Το 2015 το υπουργείο διοργανώνει εκ νέου το eHealth Forum.

To 2016 όμως το συνέδριο διοργανώνεται και πάλι αλλά αυτή τη φορά το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Χορηγοί είναι ο ΟΤΕ και εταιρείες τεχνολογίας και φαρμάκου και διοργανώτρια παραμένει η Λίνα Νικολοπούλου, που συμμετέχει σε αυτό υπό τον τίτλο της eHealth Forum Managing Director. Ξαφνικά η διοργάνωση και τα σήματα του Forum εμφανίζονται ως ιδιοκτησία της συζύγου Στουρνάρα. Το υπουργείο Υγείας δηλαδή αφού έδωσε το κύρος του για να διοργανωθεί επί δύο χρόνια η συνάντηση αποχωρεί και για άγνωστο λόγο τα σήματα και η διοργάνωση, πνευματική περιουσία του δημοσίου δηλαδή, οικειοποιείται από την οικογένεια Στουρνάρα, γράφει η εφημερίδα.

Και καταλήγει με το εξής: «Η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος κατέχει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι άμεση. Όχι μόνο συμμετέχει αλλά δίνει και το δικαίωμα να βγει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για επιχείρηση και ότι ο ίδιος λειτουργεί ως βιτρίνα. Η κ. Στουρνάρα δεν παράγει ούτε εξάγει προϊόντα αλλά δημιουργεί εκδηλώσεις του αέρα με χορηγίες τις οποίες αναλαμβάνει με την ιδιότητα της συζύγου ισχυρού πολιτικού».

Η εφημερίδα λέει πάντως πως αν και ο Γιάννης Στουρνάρας τελευταία εμφανίστηκε σε συνέδρια προωθώντας την ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης, η σύζυγος του δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ασφαλιστικές εταιρείες…

DOCUMENTONEWS.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.