Τι τρέμει ο Σημίτης και ζητά εκλογές;

Του Μανώλη Κοττάκη (Δημοκρατία)
Τα γεγονότα ημερολογιακά και έπειτα τα συμπεράσματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ξαφνικά να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου κατά την εκτέλεση του εξοπλιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Σημίτη. Η πρόταση διανθίζεται από υπαινιγμούς Τσίπρα ότι η έρευνα αποκαλύπτει μίζες της περιόδου του Χρηματιστηρίου, ενώ δημοσιεύονται πληροφορίες για κέρδη κάποιων, ακόμη και από την περίοδο της υποτίμησης της δραχμής του 1998.
Και αυτή αποφασίστηκε επί Σημίτη – Παπαντωνίου. Η πληροφορία που διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία λέει ότι «για να προχωρά ο Τσίπρας απευθείας σε προανακριτική και όχι σε εξεταστική πρέπει να έχει λίαν σοβαρά στοιχεία στη διάθεσή του». Αίφνης, μετά τη σύσταση της προανακριτικής, συμβαίνουν δύο αξιοσημείωτα γεγονότα: Πρώτον, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφασίζει να λύσει την (τηλεοπτική) σιωπή του και δίνει μια -ακατανόητη για όσους γνωρίζουν τον χαρακτήρα του- συνέντευξη με αστεία επιχειρήματα. Οπως ότι η διαφθορά είναι… κοινωνικό φαινόμενο.
Η μόνη είδηση που αξίζει είναι το αίτημά του για… εκλογές και… νέα πλειοψηφία. Ο «σοβαρός» πρώην πρωθυπουργός, που γενικά τάσσεται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, εμφανίζεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και προτείνει εκλογές – «γαία πυρί μειχθήτω». Πολύ ασύμβατο με την προσωπικότητα του ανδρός.
Δεύτερον: Ταυτόχρονα με τον κ. Σημίτη εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επίσης όλως παραδόξως κηρύσσει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς -δεν ήταν το φόρτε του-, ξιφουλκεί κατά παλαιών αφεντικών του (Μπόμπολας) και καταθέτει στις δικαστικές Αρχές απόρρητα στοιχεία για λογαριασμούς του Γιάννου. Αγνωστο πώς περιήλθαν στην κατοχή του – φυσικά δεν λέει ΠΟΙΟΣ του τα έδωσε. Οι εθνικές Αρχές μας, για να καταφέρουν να αποκτήσουν τέτοια στοιχεία από ελβετικές τράπεζες, απευθύνουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής και περιμένουν, ενώ ο ταλαντούχος κύριος Σταύρος τα βρήκε αμέσως!
Σημειωτέον ότι ο κύριος Θεοδωράκης δεν περιμένει να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει στην προανακριτική η οποία ήδη συστάθηκε και έχει εξουσίες, αλλά προτιμά να τα καταθέσει στις δικαστικές Αρχές. Κάποιος κερδίζει χρόνο;
Και το… κερασάκι στην τούρτα: Γίνεται γνωστή η είδηση της αποφυλάκισης του υπουργού Αμυνας του κ. Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αναζητεί χρήματα για να βγει από τη φυλακή και ενδεχομένως να μιλήσει. Είναι προφανές μετά ταύτα ότι κάτι φοβάται πολύ ο κ. Σημίτης και ζητά εκλογές.
Είναι επίσης πιθανόν να δούμε την Ιστορία να γράφεται από την αρχή. Ισως η υποτίμηση της δραχμής το 1998 να φέρει τον κ. Σημίτη σε δύσκολη θέση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.