Τσίπρας: Τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ

Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
«Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι:
«Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το Eurogroup της Μάλτας ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προσθέτοντας ότι «μπαίνουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία».
Σύμφωνα με τον ίδιο μετά τη Μάλτα μπαίνουμε στη τελική φάση της συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα. Είναι κρίσιμο η συμφωνία για τα πλεονάσματα να είναι τέτοια που να μην διαιωνίζει τη λιτότητα. Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη μάχη. Υψηλά πλεονάσματα για μια δεκαετία είναι μια απαίτηση τουλάχιστον άτοπη.
Όπως είπε τη συνολική εικόνα θα συμπληρώνει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους που θα οδηγήσει στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
«Να επισημάνω ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων. Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ικανά να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα μονοπάτι το οποίο δημοσιονομικά δεν θα είναι απροσπέλαστο. Η δυνατότητα δηλαδή της χώρας να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης , η δυνατότητα να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα, να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018, είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα έτσι όπως τα αποφασίσαμε με ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2019 και το 2020», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας, πότε είναι Siemens πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που το επεδίωκαν. «Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός».
«Η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα, προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει έναν ιδεολογικό αντίπαλο και όχι έναν εσμό εκδικητών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, αναζητώντας συμμαχίες και συγκλίσεις με χώρες του Νότου και κρίσιμων πόλων του Βορά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα.
«Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση που να θεωρεί τη διακυβέρνηση όχημα πλουτισμού ιδιοτέλειας και συμφερόντων, ανέφερε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι:
«Δεν πήραμε δώρα και διασφαλίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια σε αντίθεση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχαμε απορροφητικότητα 98% στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν όσα κονδύλια χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μετά δούλευε η τεχνολογία της μίζας».
Δείτε το βίντεο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.