Ανυποχώρητος ο Τσίπρας σε Τούσκ «Συμβούλιο Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup» (βίντεο)

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να συγκλιθεί το Συμβούλιο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης αν το άτυπο Eurogroup δεν καταλήξει σε συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση την Παρασκευή ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ που επισκέπτεται την Αθήνα.
Σε μια προσπάθεια που εκλαμβάνεται ως άσκηση πίεσης στους δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά ενόψει του Eurogroup μετά το χθεσινό Brussels Group που δεν απέδωσε τους επιθυμητούς καρπούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε «αυτό το παιγνίδι πρέπει να τελειώσει.»
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εμμέσως στο ΔΝΤ, χωρίς να το κατονομάσει, λέγοντας ότι πριν ενάμιση χρόνο μας ζητούσαν μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι και όταν διαπίστωσαν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται ζήτησαν πιο «ποιοτικά» μέτρα.
Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα ξεπεράσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας, π.χ. μείωση αφορολόγητου, συντάξεων, θα αντισταθμισθούν από τα αντίμετρα που θα ενεργοποιούνται όταν το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει τους στόχους.
Απο την πλευρά του, ο κ. Τούσκ ανέφερε πως υποχρέωση των δυο πλευρών είναι να διευκολύνουν την διαδικασία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Eurogroup είναι κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν την δουλειά τους.
«Κανένας δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα…η κρίση απο μόνη της είναι τιμωρητική…οι προθέσεις μας είναι καλές,» δήλωσε.
Ομως, ο κ. Τούσκ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να καλέσει την Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που το Eurogroup δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Ο ίδιος απέφυγε ουσιαστικά την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις και προσθέτοντας ότι έχει τα «εργαλεία» που χρειάζεται για να κάνει την δουλειά του.
https://www.youtube.com/watch?v=GFdD4dyHA6Qrn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.