Τέλος στις ιδεολογίες;

Το 1960, ο κοινωνιολόγος του Χάρβαρντ, Ντάνιελ Μπελ δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο The End of Ideology (Το τέλος της ιδεολογίας). Υποστήριξε ότι ήταν καιρός να παραμερίσουμε όλα τα γελοία επιχειρήματά του παρελθόντος –σοσιαλισμός, φασισμός, φιλελευθερισμός, αναρχισμός, τεχνοκρατία κ.λπ.– και απλώς να αναγνωρίσουμε ότι οι ελίτ σαν αυτόν τα έχουν όλα υπό έλεγχο. Είχαν ήδη καθιερώσει τα δομικά στοιχεία του διοικητικού κράτους, έτσι ώστε πραγματικοί ειδικοί να είναι επικεφαλής και να κυβερνούν την κοινωνία με «σταθερότητα».

Οι υπόλοιποι από εμάς χρειάζεται απλώς να εργαστούμε σκληρά, να πληρώσουμε τους φόρους μας και να συμμορφωθούμε. Θα μπορούμε να είμαστε «ελεύθεροι» να μελετάμε, να διαβάζουμε και να ονειρευόμαστε. Αλλά, όπως έγραψε, το πολιτικό σύστημα είναι εκτός ορίων για τους επαναστάτες, απλώς και μόνο επειδή οι μεταπολεμικοί κοινωνικοί μάνατζερ έχουν αποδειχθεί τόσο ικανοί και τελικά μετριοπαθείς στις κρίσεις τους. Οι σοφοί και καλά εκπαιδευμένοι παίρνουν το μεγάλο μάθημα της σύγχρονης ιστορίας: η σύνεση εκτιμάται περισσότερο από το όραμα. Η καλύτερη ουτοπία για την οποία μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια συνέχεια αυτού που έχουμε τώρα με προσεκτικές τροποποιήσεις στην πορεία του.

Στις έξι δεκαετίες που πέρασαν, σε μεγάλο βαθμό συμβαδίσαμε με την ιδέα. Σίγουρα, μαλώσαμε γι’ αυτό το φιλοσοφικό ή αυτό σε κάτι που έμοιαζε με διανοητικό παιχνίδι. Ο ίδιος ο Ψυχρός Πόλεμος μετατράπηκε σε μια τακτοποιημένη συζήτηση στην οποία οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν την ιδέα της ελευθερίας και η Σοβιετική Ένωση καθιέρωσε την τυραννία. Φυσικά, καμία από αυτές τις συζητήσεις δεν αξιολογήθηκε πραγματικά. ήταν απλά ένα δεδομένο που ακούγαμε στις νυχτερινές ειδήσεις.

Όταν τελείωσε αυτό – ω πόσο λυπηρό για τις ελίτ! – τα πράγματα έγιναν μπερδεμένα, αλλά προχωρήσαμε ούτως ή άλλως, όλο και περισσότερο ικανοποιημένοι στα σεχταριστικά στρατόπεδά μας των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των ελευθεριακών. Υπήρχαν ιδρύματα, εκδηλώσεις και εκδόσεις που μας έκαναν να νομίζουμε ότι ανήκουμε κάπου κάνοντας δωρεές. Καμία μεγάλη έκτακτη ανάγκη δεν προκάλεσε μια μόνιμη ανησυχία, πόσο μάλλον, πανικό για το μέλλον.

Αυτό το παιχνίδι σαλονιού αμφισβητήθηκε σοβαρά στις 11/09/2001, όταν ο δυτικός κόσμος δέχτηκε ένα τεράστιο χαστούκι μέσα στο σπίτι του, ταράζοντας τη νιρβάνα του αλλά ακόμη και αυτό το γεγονός υποχώρησε στη μνήμη μας με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο μηχανισμός του συγκεντρωτικού γραφειοκρατικού ελέγχου μεγάλωνε και μεγάλωνε, περιμένοντας απλώς τη μέρα που θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Αυτή η στιγμή ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια.

Προφανώς από το πουθενά, και μόνο με τη φαινομενικά απρόθυμη υποστήριξη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα μας έκλεισαν στα σπίτια μας, έκλεισαν τα πάρκα και τα γυμναστήρια, περιόρισαν τα ταξίδια, εμπόδισαν την πρόσβαση στη δημόσια λατρεία και μας προέτρεψαν όλους να παραγγέλνουμε το φαγητό μας μέσω delivery και να αγοράζουμε τα ρούχα μας εξ αποστάσεως. Και γιατί; Επειδή είπαν ότι επρόκειτο για τον έλεγχο ενός ιού που είχε ήδη περιγραφεί ως σοβαρή γρίπη που απειλούσε θανάσιμα μόνο τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δοκίμαζαν ήδη ένα πείραμα πάνω μας καθώς περιμέναμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν και να διανείμουν το μαγικό φίλτρο που θα προστάτευε και θα θεράπευε τον πληθυσμό. Περιττό να πούμε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν λειτούργησε εκτός από το να εμβαθυνθούν κι άλλο οι κανόνες του συστήματος. Στην πορεία, το σχέδιο αυτό δημιούργησε μια τεράστια σφαγή στη χαμένη ελευθερία, υγεία και εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Αποδεικνύεται ότι η αγαπημένη διανοούμενη τάξη του Daniel Bell και οι σοφές γραφειοκρατίες δεν τα είχαν όλα κανονισμένα τελικά. Αυτό που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν ένα άνευ προηγουμένου χάος.

Αυτό δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων από ιδεολογικής άποψης. Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί αφορά ποιος ακριβώς είχε βάλει αυτούς τους ανθρώπους επικεφαλής για τους υπόλοιπους από εμάς. Πώς απέκτησαν τη δύναμη τόσο κατάφωρα ώστε να θρυμματίζουν Διακήρυξεις Δικαιωμάτων, νόμους και Συντάγματα και να καταπατούν κάθε ελευθερία που είχαμε θεωρήσει δεδομένη; Ισχυρίστηκαν ότι ήταν δικαίωμά τους να το κάνουν και συνεχίζουν να το ισχυρίζονται σε κάθε δικαστική κατάθεση τους. Δεν έχουν και δεν πρόκειται να απολογηθούν για όσα έκαναν. Ακόμη χειρότερα, έχουν ήδη σχεδιάσει να κάνουν χειρότερα πράγματα.

Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Πέρα από την κάθε ιδεολογία, εάν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή στο σύστημα διακυβέρνησης που τους κυβερνά – αν η δουλειά μας είναι απλώς να ακούμε και να ακολουθούμε οδηγίες για τις οποίες δεν έχουμε καμία συμβολή – τότε έχουμε γυρίσει σε μια εποχή προ-Διαφωτισμού, μια σκοτεινή περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδεολογία κανενός δεν έχει σημασία. Δεν έχουμε αυτό το θεμελιώδες πράγμα που γέννησε εξαρχής τον σύγχρονο πολιτισμό, δηλαδή τη βασική αξιοπρέπεια που προέρχεται από ένα καθεστώς που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανταποκρίνεται στον δημοκρατικό έλεγχο.

Ακόμη χειρότερα, όσο περισσότερο εξετάζουμε προσεκτικά αυτό που μας συνέβη, τόσο περισσότερο αψηφά τη συμβατική ιδεολογική κατηγοριοποίηση. Η κυβέρνηση στην οποία βασίστηκαν οι «φιλελεύθεροι» για να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους στην πραγματικότητα αφαίρεσε τα δικαιώματά τους και τους έκανε ένεση με φαρμακευτικά προϊόντα από τα οποία οι μεγαλύτερες εταιρείες έβγαζαν τεράστια χρήματα. Οι εκκλησίες, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι πολιτικοί, ακόμα και ο πρόεδρος Τραμπ που αποτελεί την κορωνίδα των «συντηρητικών» πήγαν με το μέρος τους ενώ οι «συντηρητικές» δημοσιεύσεις δεν έλεγαν τίποτα. Οι μεγάλες εταιρίες τις οποίες υπερασπίζονταν επί μακρόν οι «ελευθεριακοί» συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση για την υποδούλωση του πληθυσμού και την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο η ιδεολογία φαίνεται τόσο ανακατεμένη στην εποχή μας. Στο τέλος, όλοι προδώθηκαν από τα ιδρύματα που υποσχέθηκε ο καθηγητής Bell ότι θα μας καθοδηγούσαν στο φως. Ακόμα και τα σχολεία έκλεισαν, το ίδιο το στολίδι του προοδευτικού στέμματος. Όπως αποδεικνύεται, η τάξη των επαγγελματιών διευθυντικών στελεχών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα – που τελικά αποτελούν μια μειοψηφία του πληθυσμού – συνεργάστηκε σε ένα τεράστιο σχέδιο για να μεταφέρει πλούτο και εξουσία στους εαυτούς τους σε βάρος όλων των άλλων.

Δεν ήταν τελικά οι «καλύτεροι και λαμπρότεροι», αλλά μάλλον οι πιο βάναυσοι και σαδιστές, για να μην πω πομπώδεις και συγκαταβατικοί.

Καθώς όλοι προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να επανεξεταστούν, έχουμε νέα σαφήνεια σχετικά με το γιατί η αριστερά και η δεξιά είναι τόσο απίστευτα ανακατεμένες αυτές τις μέρες. Είναι επειδή όλες οι προσδοκίες μας αψηφήθηκαν και μας παρουσιάστηκαν νέες πραγματικότητες που ζητούν εξήγηση και λύση.

1. Η ελευθερία του φαγητού και της ιατρικής περιλαμβάνει ό,τι μπαίνει στο σώμα μας και και τα δύο δέχθηκαν μαζική επίθεση. Αυτές οι αιτίες παραδοσιακά συνδέονται με την αριστερά. Και όμως οι ηγέτες αυτού που σήμερα αποκαλείται αριστερά αγνόησαν εντελώς αυτές τις ανησυχίες ενώ πανηγύριζαν τα εξαναγκαστικά περιοριστικά μέτρα και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

2. Η δεξιά υπερασπιζόταν παραδοσιακά τις εταιρικές επιχειρήσεις, αλλά αυτές τις μέρες τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τεχνολογίας, φαρμάκων και διανομής τροφίμων ουσιαστικά ελέγχονται από το κράτος, το οποίο μάλλον ανακατεύει το καθαρό δυαδικό σύστημα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Τίποτα δεν είναι πλέον δωρεάν και όμως οι συντηρητικοί δεν μίλησαν ούτε υπερασπίστηκαν τις συντετριμμένες μικρές επιχειρήσεις και έκλεισαν ακόμη και τα μάτια στις ακυρωμένες θρησκευτικές γιορτές.

3. Και οι δύο πλευρές των καλών εδώ – οι άνθρωποι που πήραν στα σοβαρά τις καλύτερες αξίες της παλιάς αριστεράς και δεξιάς – συμφωνούν στα δικαιώματα των ατόμων και των επιχειρήσεων να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο ενάντια στον κορπορατιστικό ηγεμόνα που λέγεται κράτος. Αυτές οι ομάδες βρίσκουν επιτέλους η μία την άλλη αψηφώντας το καθεστώς λογοκρισίας και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά από όσα γνώριζαν.

4. Εν τω μεταξύ, η ηγεσία των παλαιών αριστερών, δεξιών και ελευθεριακών οργάνων είναι σταθερά στο πλευρό του ηγεμόνα και προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα ουσιαστικό, γι’ αυτό το κατεστημένο σε όλα τα στρατόπεδα δεν ενδιαφέρεται για τις εντολές εμβολίων, για τις επιθέσεις σε θρησκευτικές ομάδες, για τη λογοκρισία, την εγκληματικότητα και την εκτίναξη της φτώχειας ή την Μεγάλη Επαναφορά γενικά.

5. Αυτό τροφοδοτεί περαιτέρω αυτό που ονομάζεται «λαϊκισμός», αλλά περιγράφεται καλύτερα ως ένα αυθεντικό κίνημα ελευθερίας ενάντια στην ατζέντα της άρχουσας τάξης από όλες τις πλευρές. Οι έλεγχοι για τον Covid τράβηξαν την κουρτίνα και τώρα πολλοί βλέπουν αυτό που στο παρελθόν ήταν ως επί το πλείστον αόρατο. Και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Εμφανίζεται στις διαμαρτυρίες των αγροτών, στα νέα πολιτικά κόμματα στα κοινοβουλευτικά συστήματα και στα νέα μέσα ενημέρωσης που απειλούν πλέον ανοιχτά τα παλιά.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό σήμερα είναι πώς το κίνημα της ελευθερίας έχει αναζωογονηθεί από την καταπίεση διάφορων τομέων όπου οι κεντρικοί διευθυντές τους είχαν υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα μας προστάτευαν. Ειδικότερα, αυτό το κίνημα αφορά την εκπαίδευση, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, και πάλι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τη σκέψη μας, τη διατροφή μας και την υγεία μας.

Η άνοδος της δημόσιας εκπαίδευσης που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα κωδικοποιήθηκε ως κανόνας στις αρχές του 20ου αιώνα, την ίδια στιγμή που οι ιατρικές σχολές τέθηκαν υπό συγκεντρωτικό έλεγχο και η ρύθμιση των τροφίμων έγινε αιτία πλουτισμού για την προοδευτική ελίτ. Τα χρήματα και τα οικονομικά έγιναν κεντρικά ελεγχόμενα ταυτόχρονα, και πάλι με μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα χάρη στην δήθεν επιστημονική τους διαχείριση.

Σκεφτείτε το: ο κυβερνητικός και ο εταιρικός έλεγχος της εκπαίδευσης, του φαρμάκου, των τροφίμων και των χρημάτων/οικονομικών είναι όλα απαξιωμένα υπό το πρίσμα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αποκαλύπτονται ως κάτι περισσότερο από σχέδια για τη συντριβή εναλλακτικών οδών που διαφορετικά θα μπορούσαν να επιλεγούν από τους ίδιους τους ανθρώπους. Το διακύβευμα εδώ είναι πολύ μεγάλο. Μιλάμε για έναν αιώνα προηγούμενου που τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση ανάμεσα σε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων από μια ποικιλία διαφορετικών ιδεολογικών προοπτικών.

Κοιτάζοντας πίσω, το «τέλος της ιδεολογίας» του Ντάνιελ Μπελ μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να τραβήξει εκείνη την πράσινη βελούδινη κουρτίνα που έκρυβε κάτι τρομερό, δηλαδή ότι σταδιακά παραχωρούσαμε τον έλεγχο των πολιτών των κοινωνιών μας σε μια ελίτ που προσποιήθηκε ότι είχε σοφία, κρίση , και σύνεση σε σημείο που οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο από το να τους αναθέσουμε την τάση μας για άσκηση ελευθερίας και δημοκρατίας. Τώρα όμως που έφυγε ο καπνός από τη μέση, αυτό που βρίσκουμε είναι άγνοια, θεσμικό και προσωπικό συμφέρον, απάτη, δωροδοκία και μια συγκλονιστική έλλειψη ενσυναίσθησης.

Αυτή η συμμορία είναι πλέον απαξιωμένη. Κι όμως παραμένουν υπό τον έλεγχο. Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα που ενοχλεί όλες τις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο καθώς παλεύουν για να βρουν ειρηνικούς τρόπους ώστε να ανατρέψουν τις ελίτ από την κακώς χρησιμοποιημένη εξουσία τους. Σε αυτόν τον αγώνα, δεν είναι ο προφήτης μας ο Ντάνιελ Μπελ, αλλά ο Κ. Ράιτ Μιλς και ο Μάρεϊ Ρόθμπαρντ, που παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές τους απόψεις συμφώνησαν σε ένα πράγμα: είναι άδικο και ανέφικτο να κυβερνά τον κόσμο μια μικρή ελίτ χωρίς τη συγκατάθεση εκείνων που υποτίθεται ότι υπηρετούν…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.