Δυνατή Ελλάδα

Η ”αποικιοκρατία” στις συμβάσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται…

(21:30) ΥΣ:Για να μην αφήνονται σκιές και υπονοούμενα, περί δεοντολογίας, αναπαράγεται το Δελτίο Τύπου που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ .

Πριν από δυο εβδομάδες με βάση το κείμενο της ατομικης συμβασης εργασιας και τις καταγγελίες των εργαζομένων στην ΚΤΕΛ εκλεγμένοι συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και την ΟΣΜΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση προς τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Στο τέλος της ανάρτησης παρουσιάζεται και το κείμενο που υπογράφουν τα μέλη (ΠΑΜΕ) του ΔΣ της ΓΣΣΕ,ΕΚΘ,ΟΣΜΕ

Ποιά αιτήματα κατατέθηκαν σε ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και υπουργείο Μεταφορών.

Συνεχίζονται να υφίστανται οι συμβάσεις εργασίας που περιλαμβάνουν καταχρηστικούς παράτυπους και προσβλητικούς όρους!!!

Τι ζητούν  οι εργαζόμενοι οδηγοί  της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε από τη διοίκηση.

Με ανακοίνωσή τους καλούν  ΟΣΕΘ,  ΟΑΣΘ , το υπουργείο Μεταφορών και την κυβέρνηση συνολικά να βάλουν ένα τέλος στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας.

Διαβάστε ποια είναι τα αιτήματά τους:

 • Η λύση της ατομικής σύμβασης χωρίς αποζημίωση, αν δεν αναλάβει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το κομμάτι του έργου της αστικής συγκοινωνίας από τον ΟΣΕΘ ή τον ΟΑΣΘ.
 •  Ο ορισμός όλης της επικράτειας ως τόπος παροχής της εργασίας, με στόχο εκδικητικές μετακινήσεις σε όποιον διεκδικήσει τα δικαιώματά του.
 •  Ότι οι εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι, για όσο διάστημα η οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή ή φορέας δεν θα καταβάλλουν τα αντίστοιχα συμβατικά ποσά στην “ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ”, μεταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο στους συναδέλφους και τις οικογένειές τους.
 •  Η μη καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης, αν και όποτε το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αποφασίσει να λύσει τη σύμβαση πριν τη λήξη της.
 •  Η καταχρηστική απαγόρευση στην ουσία στους συναδέλφους να εργαστούν για μέχρι και μετά ένα χρόνο από τη λήξη της σύμβασης, και η συμμετοχή σε διαδικασία προσλήψεων σε ανταγωνίστριες εταιρείες και μάλιστα με ποινική ρήτρα 100 ευρώ ημερησίως.
 •  Η με πρόφαση την εχεμύθεια και το απόρρητο απαγόρευση στον μισθωτό να συζητάει με οποιονδήποτε την εργασιακή του σχέση με την εταιρεία, αποσκοπώντας στο να μην έχει ο εργαζόμενος σχέση με τους συνδικαλιστικούς του φορείς, έτσι ώστε να είναι μόνος και αδύναμος απέναντι στην εταιρεία.
 • Η παράνομη βιντεοσκόπηση των εργαζομένων που προβλέπεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης.
 •  Η απόκρυψη πραγματικού εργάσιμου χρόνου, θεωρώντας ως έναρξη και τερματισμό του εργάσιμου χρόνου, την έναρξη του πρώτου δρομολογίου από την αφετηρία και τη λήξη του τελευταίου δρομολογίου στο τέρμα, αφήνοντας έξω πραγματικό εργάσιμο χρόνο, που αφορά την προετοιμασία του λεωφορείου και τη μετάβαση από και προς το αμαξοστάσιο, στην αφετηρία της γραμμής το πρωί και το τέρμα της γραμμής το βράδυ αντίστοιχα.
 •  Επίσης καλούμε την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να αποκατασταθούν αναδρομικά σε όλους τους εργαζόμενους οποιεσδήποτε οφειλές, που έχουν να κάνουν με βάση τα καταγγελλόμενα για απλήρωτες υπερωρίες, διαφορές στα καταβαλλόμενα δώρα και επιδόματα αδείας και κάθε άλλου είδους οικονομική διαφορά.
 •  Η μη καταγραφή ως εργάσιμου χρόνου και κατά συνέπεια η μη πληρωμή του ως υπερωρία, χωρίς την έγγραφη έγκριση της διοίκησης, πράγμα πρακτικά αδύνατο στις σημερινές συνθήκες κυκλοφορίας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των εργασιών του flyover στην πόλη.
 •  Η παράνομη μη ύπαρξη ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, για να μην καταγράφεται οποιαδήποτε τυχόν υπερεργασία – υπερωρία.
 •  Τον επανυπολογισμό της χορηγούμενης κανονικής άδειας γιατί με βάση τα καταγγελλόμενα έχετε χορηγήσει και χρεώσει σε εργαζόμενους κανονική άδεια σε μέρες ρεπό την αναδρομική καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων σε σχέση με αυτήν την αντισυμβατική συμπεριφορά σας με βάση την εργατική νομοθεσία
 •  Η απαίτηση από τους οδηγούς να εκτελούν εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ειδικότητά τους και μάλιστα χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, όπως ο καθαρισμός του λεωφορείου, η χορήγηση καυσίμων, η αλλαγή λαδιών, το γρασάρισμα κ.ά.

Υ.Σ Όπως αναδεικνύεται η «οικογένεια», κατά τα λεγόμενα του νομικού συμβούλου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Είμαστε τόσο «αγαπημένη», που στο απαράδεκτο κείμενο της ατομικής σύμβασης υπονοεί και επιχειρεί να θεωρήσει ότι ακόμη και νομοθετημένες προσαυξήσεις όπως για υπερωριακή, νυχτερινή ή κατά τις αργίες εργασία αποτελούν εθελουσία παροχή της εταιρείας και ότι αυτές θα συμψηφίζονται με οποιαδήποτε αύξηση από νόμο, διαιτητική απόφαση, Υπουργική Απόφαση ή σύμβαση!!

Αξίζει να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα προβλήματα αφορούν πάνω από 300 οδηγούς , οι οποιοι λόγω των συνεχών ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (εδώ και 4.5 χρόνια ) και της απαγόρευσης της μη συμμετοχής σε συνδικαλιστικό όργανο , η μόνη αντίδραση που μπορούμε να έχουμε είναι , μεμονωμένα να αναζητάμε εργασία σε άλλους εργοδότες στο εσωτερικό της χώρας αλλά και κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό.

Ας θυμηθούμε πριν ένα μήνα περίπου στις 7/12/2023 το ΕΚΘ εξέδωσε ανακοίνωση για τους καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης:

ΕΚΘ: «Όχι» στις αντεργατικές πρακτικές και τον εκφοβισμό υπαλλήλων στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.»

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» για επιχείρηση εκφοβισμού των υπαλλήλων της.

Όπως καταγγέλθηκε στο Ε.Κ.Θ. οι οδηγοί της εταιρείας μετά από μια ξαφνική ανακοίνωση της διοίκησης καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στις οποίες διατυπώνεται ο όρος πως οι οδηγοί εάν αποχωρήσουν από την «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» απαγορεύεται να εργαστούν μελλοντικά σε άλλη εταιρεία με αντίστοιχο αντικείμενο, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς, ενώ θα τους υποβληθεί και ημερήσιο πρόστιμο 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις νέες συμβάσεις προστέθηκε η ρήτρα: «Απαγορεύεται στον μισθωτό, να εργαστεί σε ανταγωνιστή της εργοδότριας εταιρείας και των θυγατρικών της, για ένα έτος από την λήξη, ή την λύση με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία, της παρούσας εργασιακής σύμβασης και σχέσης. Κάθε παράβαση της παρούσας, θα συνεπάγεται άμεσα την κατάπτωση ποινικής ρήτρας σε βάρος του μισθωτού, και υπέρ της εργοδότριας εταιρείας, ποσού 100 ημερησίως, για κάθε ημέρα απασχόλησής του στον ανταγωνιστή ως από τώρα συμφωνημένη ποινική ρήτρα και αναπόδεικτη αποζημίωση, ανεξάρτητα και επιπλέον από τις αξιώσεις που θα γεννά η ενέργειά του αυτή για αποζημίωση της εργοδότριας εταιρείας για κάθε θετική, αποθετική και ηθική ζημία της».

Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί να τρομοκρατήσει συναδέλφους εργαζόμενους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για τις 150 νέες προσλήψεις στον Οργανισμό.

Καλούμε τη διοίκηση της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» να αναθεωρήσει άμεσα και να μην υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε υπογραφή νέας σύμβασης με αυτόν τον παράνομο όρο. Καλούμε τους συναδέλφους οδηγούς να μην υπογράψουν και να ενημερώσουν το ΕΚΘ για πιθανές πιέσεις που τυχόν τους ασκηθούν και τέλος, καλούμε τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον ΟΣΕΘ και τον ΟΑΣΘ που έχουν εκχωρήσει μέρος του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» να πάρουν θέση για αυτές τις αντεργατικές πρακτικές που ακολουθούνται.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης λέει «ΟΧΙ» στον εργοδοτικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία των εργαζομένων. Η διοίκηση της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.» να αποσύρει άμεσα τον παράνομο όρο.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

 

Διαβάστε επίσης:

Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συμβάσεις φυλάρχων τριτοκοσμικών χωρών προωθεί η διοίκηση των ΚΤΕΛ!!!

 

 

Το κείμενο που υπογράψανε τα μέλη του ΔΣ (ΠΑΜΕ) ΕΚΘ,ΟΣΜΕ και ΕΚΘ

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Μπορεί να είναι απεικόνιση κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Μπορεί να είναι απεικόνιση κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.