Βίντεο αποκάλυψη για το πώς ξεκινούν τα fake news

Ένα βίντεο από «σύλληψη» μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, δείχνει πώς φτιάχνονται τα fake news.

Ύστερα από τις αποκαλύψεις για το πώς δρουν οι αυτόκλητοι ακροδεξιοί «πολιτοφύλακες» στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, προχωρώντας ακόμη και σε «συλλήψεις» μεταναστών, αφού πρώτα κάνουν ένα «σαφάρι» για ανθρώπους, φέρνουμε στο φως ένα βίντεο από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τροφοδοτούν τα fake news για τους μετανάστες και τις πυρκαγιές.

Θυμίζουμε ότι χτες το τηλεοπτικό κανάλι Open μετέδωσε ανυπόστατο ρεπορτάζ για υποτιθέμενη σύλληψη επ’ αυτοφώρω για εμπρησμό δύο μεταναστών. Η είδηση δεν είχε καμία βάση και διαψεύστηκε από την ίδια την αστυνομία όπως αποκάλυψαν τα Ελληνικά Hoaxes και αναγκάστηκε με καθυστέρηση ωρών να παραδεχτεί και το ίδιο το κανάλι.

Στο συγκεκριμένο βίντεο που αποκαλύπτουμε και το οποίο έχει χιλιάδες προβολές και εκατοντάδες κοινοποιήσεις εμφανίζονται δύο εμφανώς τρομαγμένοι μετανάστες, πιθανότητα ανήλικοι, που μόλις έχουνε συναντήσει το «απόσπασμα» κάποιων αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων».

Παρότι δεν υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει σε φωτιά, το μόνο που είναι εμφανές είναι ο φόβος στα πρόσωπα των δύο «συλληφθέντων» η λεζάντα του βίντεο ευθέως μιλάει για απόπειρα εμπρησμού, κατηγορώντας τους ότι επρόκειτο δήθεν να βάλουν φωτιά σε συγκεκριμένη δασική έκταση.

Πέραν του να κοινοποιείται μαζικά, αυτό που τρομάζει είναι και το ύφος των περισσότερων σχολίων στην ανάρτηση, στα οποία περισσεύει το ρατσιστικό μίσος, το οποίο παίρνει σχεδόν τη μορφή ανοιχτών εκκλήσεων για βία, ακόμη και στα όρια της φονικής βίας.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικό επικίνδυνο κλίμα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα και μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα ρατσιστικού μίσους, με απρόβλεπτες διαστάσεις και μόνο επικίνδυνες διαστάσεις.

Είδαμε ήδη το ρατσιστικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο έχει κάνει αναρτήσεις που επίσης καλούν τους κατοίκους να αναλάβουν τέτοια δράση «πολιτοφυλάκων» στην περιοχή.

Ότι τέτοιες πρακτικές περιφρόνησης της νομιμότητας συμβαίνουν σε μια περιοχή που είναι συνοριακή και υποτίθεται ότι είναι από τις πιο επιτηρούμενες και καλύτερα φυλασσόμενες της χώρας, απλώς υπογραμμίζει τη διάσταση του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη να απαντήσουν οι αστυνομικές αρχές τι σκοπεύουν να κάνουν για όλους αυτούς που φαίνεται να θέλουν «να πάρουν το νόμο στα χέρια τους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.