Ανταλλαγή «παγωμένων» assets προτείνει στη Δύση η Ρωσία – Τι αποκαλύπτουν οι Financial Times

Ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων δυτικών επενδυτών στη χώρα με ρωσικά assets που δέσμευσε η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φέρεται να προτείνει η Ρωσία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με την πρόταση, η Ρωσία θα δώσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας δικά τους κεφάλαια από λογαριασμούς υπό περιορισμό στις τράπεζες της χώρας.

Η προτεινόμενη συμφωνία έχει στόχο να ξεμπλοκάρει 1 δισ. ευρώ που ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ την Τρίτη.

Η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, που φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από τη Δύση ώστε να αποζημιωθούν Ρώσοι επενδυτές.

«Αγκάθι» σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα είναι οι νομικές δυσκολίες, που προκύπτουν για τους Δυτικούς επενδυτές σχετικά με τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία.

Τέσσερις υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για ενδεχόμενη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Ένας εξ αυτών θεωρεί πως οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν αναλυτικές συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία στο εγγύς μέλλον είναι ελάχιστες.

Σχεδόν 200 δισ. ευρώ ρωσικών assets έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων στη Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.