Δυνατή Ελλάδα

Ζάκυνθος: Κλειστό όλο το καλοκαίρι το «Ναυάγιο» – Αυτή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης στον όρμο του Ναυαγίου, στην Ζάκυνθο, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει για σχετικές ποινές για τους παραβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο είχε εκφράσει ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr. «Έχουμε παρατηρήσει κατολισθήσεις και υπάρχουν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Μεσολάβησε έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει και διάβρωση λόγω των κυμάτων και της κακοκαιρίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εισηγήθηκε την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο», στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ως προς την απαγόρευση πρόσβασης των επισκεπτών στον όρμο «Ναυάγιο Ζακύνθου», στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρονται τα εξής:

α) Την απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα, και μνημονεύονται στην από 09.03.2023 με α.π. 550/9.3.2023 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ.

β) την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.

γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης ως αυτή εμφαίνεται στο συνημμένο παράρτημα, και μνημονεύεται στην από 9.3.2023 υπ’ αρ. 550/9.3.2023 εκτίμηση διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

δ) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

ε) Οι απαγορεύσεις πρόσβασης και προσέγγισης και οι όροι ελεγχόμενης πρόσβασης της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας και έως 31.10.2023 προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Αναφορικά με τις ποινές για τους παραβάτες, επισημαίνεται ότι: «Οι παραβάτες της παρούσας ανεξαρτήτως ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261) και του οποίου οι διατάξεις, ως προς το ύψος, το είδος της κύρωσης και τον τρόπο επιβολής τους, εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας».

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.