Απόλυτο χάσμα και επικίνδυνο ρίσκο στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η αδυναμία συνύπαρξης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

To απόλυτο χάσμα υπάρχει πλέον μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που δυσχεραίνει την συνύπαρξή τους σε μία συγκυβέρνηση.
Πλέον το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού φαίνεται να μην υπάρχει η αναγκαία συνθήκη για συνεργασία των δύο κομμάτων.

Οι όροι Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή συνέντευξή του ήταν σαφής: Ότι θα κινηθεί για την δημιουργία συγκυβέρνησης μόνο στις πρώτες εκλογές, όταν λάβει την τρίτη εντολή. Ο λόγος είναι προφανής: Στη πρώτη Κυριακή θα έχει τουλάχιστον 40+ βουλευτές ενώ στις δεύτερες θα έχει, βάσει των ποσοστών των δημοσκοπήσεων, τους μισούς.

Τρικομματική με Βενιζέλο εννοεί;

Επίσης, προτιμάει να υπάρξει μία τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και μάλιστα, προτιμάει για τη θέση του πρωθυπουργού, πολιτικό πρόσωπο. Δια της τεθλασμένης, επειδή είπε ότι 20 χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ είχε μόνο έναν πρωθυπουργό, θεωρεί ότι στη θέση αυτή εν έτει 2023 θα πρέπει να είναι πολιτικός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Εννοεί τον Βενιζέλο;;; Προφανώς μία τέτοια λύση είναι σχεδόν ουτοπική…

Μήπως τον συμφέρει η αυτοδυναμία;

Ακόμα και να υπάρξει πιθανότητα συνεργασίας στις πρώτες εκλογές, δεν θα συμφωνήσει ποτέ στο να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει πραγματικά να συρθεί σε συγκυβέρνηση, προτιμάει να είναι στην αντιπολίτευση και εξ’ αυτού τον συμφέρει η ΝΔ να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Η πρώτη Κυριακή

Ωστόσο, το σενάριο της αυτοδυναμίας παραμένει ιδιαίτερα αδύναμο βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι θα επιστρέψει αμέσως την εντολή που θα πάρει μετά την πρώτη Κυριακή καθώς δεν πιστεύει στην απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Άλλωστε, δεν μπορεί να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση και να μην έχουν εκλεγεί τουλάχιστον 30-40 βουλευτές του.

Αμφίβολο σενάριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι θα μπει σε συγκυβέρνηση μόνο αν είναι πρώτο κόμμα. Αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί ούτε στις πρώτες ούτε στις δεύτερες εκλογές. Ακόμα, όμως, και να είναι πρώτο κόμμα δεν θα δεχτεί να μην είναι ο Πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση, δηλαδή δεν πρόκειται να δεχτεί τους αυστηρούς όρους του Νίκου Ανδρουλάκη. Μεγάλη υποσημείωση: Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί θα πιάσουν 46%, που είναι το ποσοστό για αυτοδυναμία στην πρώτη αναμέτρηση.

Μονόδρομος η αυτοδυναμία ΝΔ;

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κατι σαν μονόδρομο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε να κάνει συγκυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, ούτε να μην είναι Πρωθυπουργός μετά τις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, με ένα ποσοστό γύρω στο 33% δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν στο κόμμα, παρά την εμφανή κάμψη των ποσοστών από το 2019.

Σκληρά διλήμματα

Όλα, λοιπόν, θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές, με ενεργά τα σκληρά διλλήματα πολιτικής αστάθειας που θα τεθούν από την κυβέρνηση προς τους πολίτες, ειδικά τους αναποφάσιστους για να επιτευχθεί η αύξηση των ποσοστών. Πάντως, ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάλεσμα σε πρόθυμους από το ΠΑΣΟΚ και ίσως και άλλα κόμματα προκειμένου να μην μείνει η χώρα ακυβέρνηση τον Ιούλιο μετά τις δεύτερες εκλογές. Ποιοι θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή.
Το σίγουρο είναι ότι μεγαλώνει το χάσμα και η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Σωτήρης Πίκουλας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.