Είναι πραγματικά αδιανόητο να τιμωρούν έναν καθηγητή που αγωνίζεται για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, μελετώντας τα δεδομένα προς όφελος της επιστήμης
Σάλο προκάλεσε η μελέτη του καθηγητή Λύτρα, για την οποία είχε πλήρη γνώση ο Σωτήρης Τσιόδρας, και με την οποία αποδείχτηκε απέδειξε ότι μεταξύ αυτών που είχαν κορωνοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι ή σχεδόν όλοι, καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%. Με απλά λόγια πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει η μελέτη έως τον Απρίλιο του 2022 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών. Η θνησιμότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία, με ποσοστό +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36%.
Στη μελέτη επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Η μελέτη του καθηγητή Λύτρα επιβεβαιώνει δηλαδή ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ!
Η εκδικητική αντίδραση του Μαξίμου
Ο καθηγητής Θόδωρος Λύτρας έστειλε ολόκληρη τη μελέτη του στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή και στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Μαξίμου. Και τότε αποφασίστηκε η τιμωρία του! Μόλις 9 μέρες μετά και φυσικά με άνωθεν εντολή, «κόπηκε» κάθε πρόσβαση που είχε ο καθηγητής στα στοιχεία του ΕΟΔΥ!
Χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τον ενημερώσει, απλά διαπίστωσε ότι δεν είχε καμία πρόσβαση και όλα τα συστήματα που διαχειριζόταν και τα δεδομένα που αντλούσε «κλείδωσαν»!
Είναι πραγματικά αδιανόητο να τιμωρούν έναν καθηγητή που αγωνίζεται για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, μελετώντας τα δεδομένα προς όφελος της επιστήμης και εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα. Βεβαίως δεν έχουν την ίδια αντίληψη εκεί στο Μαξίμου, αφού του έκοψαν την πρόσβαση γιατί δεν τους άρεσαν τα ευρήματα της μελέτης του!
Επιχείρηση αποδόμησης της έρευνας
Όλες τις τελευταίες μέρες πάντως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε επιχείρηση αποδόμησης της έρευνας με κυβερνητικά στελέχη να την απαξιώνουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ απάντησε στην ερώτηση για την μελέτη, σχολιάζοντας μόνο ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μην φτάσουν οι πολίτες στη ΜΕΘ, προβάλλοντας για άλλη μια φορά την εμμονή με τον εμβολιασμό: «Κάναμε ότι ήταν δυνατό με το εμβόλιο και την έγκαιρη ενημέρωση για να μην φτάσουν στις ΜΕΘ» χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση ήλπιζε ότι με το εμβόλιο οι πολίτες δεν θα κολλήσουν κορωνοϊό και δεν θα φτάσουν στις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή υποστήριξε ότι «προφανώς θα επιδεινώνονταν τα στοιχεία σε μια πανδημία», ενώ υποστήριξε ότι η μελέτη Λύτρα «κάνει στατιστική απεικόνιση» και ότι «δεν ελέγχει τις αιτίες της θνητότητας». Στην ίδια κυβερνητική γραμμή και το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα αλλά όχι με τα συμπεράσματα.