Τι άλλο θα δούμε; Το βραβείο Δημοκρατίας των Αθηνών στον Ζελένσκι από τον Μπακογιάννη

Η ιαχή «ελευθερία ή θάνατος» ακούγεται σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ανιψιό του πρωθυπουργού!

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης που «γέννησε» τη Δημοκρατία και ανέδειξε τις αξίες της, απένειμε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και μέσω αυτού στον λαό της Ουκρανίας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η ιαχή «ελευθερία ή θάνατος», που ακούγεται σήμερα στην Ουκρανία, χτυπά σε εμάς τους Έλληνες μια ευαίσθητη “χορδή”, καθώς μόλις πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» επισήμανε με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει: «Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τη γενναιότητα, το φρόνημα και το ήθος του ουκρανικού λαού – με την αριστοτελική έννοια – κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Κίεβο, πριν από μερικές εβδομάδες».

Ο κ Μπακογιάννης εξήρε το σθένος του λαού της Ουκρανίας που αγωνίζεται με θάρρος στην πρώτη γραμμή, επισημαίνοντας: «Δεν αγωνίζονται μόνο για τη δική τους ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους. Για το δικαίωμά τους να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο και τη δική τους ζωή. Αγωνίζονται και για τις ευρωπαϊκές αξίες, για την ίδια την ιδέα που γεννήθηκε σε αυτήν την πόλη πριν από 2.500 χρόνια: Τη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «η ενότητα είναι εκείνη που εξασφαλίζει τη λειτουργία όλων σε συνδυασμό με την αληθινή ελευθερία. Η ενότητα δίνει ζωή στη δημοκρατία», συμπληρώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν κατοικεί σε κυβερνητικά γραφεία ούτε σε αίθουσες κοινοβουλίων. Η δημοκρατία ζει ανάμεσα σε και μαζί με τους πολίτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η ύπαρξη μεμονωμένων ομάδων προνομιούχων ή μη-κοινωνικώς εντεταγμένων».

Οι εργασίες του Athens Democracy Forum, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής, αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.