Σε διπλωμάτη καριέρας επιστρέφει η ηγεσία της ΕΥΠ

Σε χέρια διπλωμάτη επανέρχεται ύστερα από αρκετό καιρό η διοίκηση της ΕΥΠ, καθώς τη διεύθυνσή της αναλαμβάνει ο πρέσβης και μέχρι χθες γενικός γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Το γεγονός ότι τόσο ο Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο προκάτοχός του Γιάννης Ρουμπάτης ήταν άνθρωποι των οποίων η επαγγελματική σταδιοδρομία ήταν εντελώς διαφορετική είχε άλλωστε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια να τοποθετηθούν στη νευραλγική θέση του διοικητή της ΕΥΠ προκειμένου κάποιοι άλλοι να ασκούν έλεγχο επί των δραστηριοτήτων της.

Αντιθέτως, η επιλογή του Θεμιστοκλή Δεμίρη, διπλωμάτη καριέρας με μακρά πορεία σε σημαντικά πόστα, που από το 2019 κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, δείχνει μια διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στη Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε διπλωματικός ακόλουθος το 1982. Έως και το 1984 εργάστηκε ως ακόλουθος και γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Το 1985 τοποθετήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην UNESCO. Το 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας – Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το Τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία ως σύμβουλος Α’ και αναπληρωτής επικεφαλής Αρχής/επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ε.Ε., αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της αντιπροσωπίας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας διευθυντής στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε πληρεξούσιο υπουργό Β’.

Πρέσβης στη Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως μόνιμος αντιπρόσωπος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας. Το 2013 ορίστηκε πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και μόνιμος αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε πληρεξούσιο υπουργό Α’. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1/1/2018.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.