ΡΑΕ: «Χαϊδεύει τα αυτιά» των εταιρειών ενέργειας για τις παραπλανητικές διαφημίσεις;

Και τελικά, σε μια ακόμη περίπτωση, ο «θησαυρός» αποδείχθηκε ότι ήταν «άνθρακες». Αντί για σκληρές κυρώσεις, όπως έμοιαζε να είχε δεσμευτεί ότι θα επέρριπτε σήμερα σε βάρος εταιρειών ενέργειας οι οποίες προχωρούν σε παραπλανητικές διαφημίσεις, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε νέα παράταση στις «απείθαρχες» επιχειρήσεις για να υποβάλλουν μέχρι τη Δευτέρα τις κατάλληλες και αναμορφωμένες καταχωρήσεις.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί εύλογα σε αρκετούς την αίσθηση ότι η ΡΑΕ δεν «τράβηξε», όπως είχε υποσχεθεί, τα «αυτιά» των εταιρειών που φαίνονται να επιμένουν σε τακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών. Μοιάζει απλά να τα… «χάιδεψε», την ώρα που τα εισοδήματα των πολιτών -και δη όσων ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα- «καίγονται» εδώ και έναν χρόνο από τους λογαριασμούς – «φωτιά».

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της η ΡΑΕ, την 1η Αυγούστου, είχε κάνει γνωστό ότι όσες εταιρείες ενέργειας δεν συμμορφώνονταν με τα προβλεπόμενα και δεν σταματούσαν τις παραπλανητικές διαφημίσεις μέχρι την Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα υφίσταντο κυρώσεις, όπως της «δημοσιοποίησης των στοιχείων τους ως ελεγχόμενων για παραπλανητικές επικοινωνιακές πρακτικές». Αντί, όμως, να γίνουν οι ενέργειες αυτές, η Αρχή με νέα ανακοίνωση της σήμερα, έκανε γνωστό ότι σε 3 από τις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν προχώρησαν σε όσα είχαν ζητηθεί (αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής τους) δόθηκε… νέα παράταση μέχρι και τις 11 το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου για να συμμορφωθούν και αν δεν το πράξουν μέχρι τότε, η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους θα γίνει την αμέσως επόμενη μέρα, Τρίτη 9 Αυγούστου.

Δεν δόθηκε καν το… «μήνυμα»

Ο τρόπος αντιμετώπισης των εταιρειών ενέργειας οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές από τη ΡΑΕ με «ραπίσματα – χάδια», αντί για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων την ώρα που τα εισοδήματα «εξανεμίζονται» από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, αφήνει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι επί της ουσίας παραμένουν ανεξέλεγκτες. Οι καταναλωτές θα ανέμεναν ότι σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας και αύξησης των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η Πολιτεία, η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη, μέσω και των αρμόδιων Αρχών, θα «έσφιγγαν τα λουριά» προς όφελος κυρίως των μη εχόντων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι στιγμής.

Το αντίθετο φαίνεται να επικρατεί, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά λόγια αλλά λίγες πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά εντάσσεται και το μέτρο της φορολόγησης κατά 90% των υπερκερδών που παρουσίασαν οι εταιρείες του κλάδου τους προηγούμενους μήνες. Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που προήλθε μετά από πιέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, παραμένει ανεκπλήρωτη με άγνωστο το «πότε» και «αν» τελικά υλοποιηθεί

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.