«Πάσχα στο χωριό» έπειτα από δύο χρόνια – «Άδειασαν» τα αστικά κέντρα

Η έξοδος για το Πάσχα συνεχίστηκε και σήμερα με τις εικόνες από τα λιμάνια και τις Εθνικές Οδούς να θυμίζουν εποχές προ κορονοϊού, καθώς μετά από δύο χρόνια lockdown οι Έλληνες μπορούν να κάνουν φέτος “Πάσχα στο χωριό”.

Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό και να βρεθούν με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους. Σε σχέση με το 2019, η έξοδος από την Αττική, ήταν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 15% μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί της Μ. Πέμπτης (21/4) μέχρι τις 6 το απόγευμα 46.396 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια προς Κόρινθο και 35.671 αυτοκίνητα προς Λαμία.

κίνηση διόδια Ελευσίνα

«Όπου φύγει φύγει» με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και πλοία οι εκδρομείς του Πάσχα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα ΚΤΕΛ, τα τρένα και τα αεροπλάνα έχουν την τιμητική τους.  Σε σχέση με το 2019 που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία παρατηρείται αύξηση κατά 30-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων.

Μάλιστα, σε πολλά δρομολόγια, όπως των γραμμών Αθήνα Πελοποννήσου και Ηπείρου, η πληρότητα αγγίζει και το 45-50%. Ιδιαίτερη αύξηση καταγράφεται και προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Θεσσαλία αλλά και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ υπάρχουν εφεδρικά λεωφορεία για σήμερα και αύριο που αναμένεται και η μεγάλη έξοδος, προκειμένου να προστεθούν και έξτρα δρομολόγια για οποιοδήποτε προορισμό και να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. Οι εκδρομείς επιλέγουν τις μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ λόγω του ότι οι τιμές στα εισιτήρια παραμένουν ίδιες χωρίς καμία αύξηση και είναι οικονομικότερες σε σχέση με άλλο τρόπο μετακίνησης.

κτελ

Αυξημένη κίνηση όμως παρατηρείται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στις αμαξοστοιχίες κυρίως στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα . Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα επιλέξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις μετακινήσεις τους, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και Μεγάλο Σάββατο θα ενισχυθούν οι συρμοί InterCity με ένα επιπλέον βαγόνι για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Αυξημένες είναι και οι πληρότητες στις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines, από το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) και αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε αυξημένες πληρότητες σε όλους τους προορισμούς της Ελλάδας με κορύφωση πληρότητας 100% σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Τα εισιτήρια σε ελληνικούς προορισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση, με πληρότητα που αγγίζει το 85%, έχουμε και σε διεθνείς προορισμούς όπως Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.

μέτρα ταξιδιώτες

Οι κρατήσεις εισιτηρίων είναι αντίστοιχες του Πάσχα του 2019, με τον αριθμό, όμως, των διαθέσιμων θέσεων να είναι μικρότερος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, σε σχέση με την περίοδο πριν εκδηλωθεί η πανδημία. Πάντως όλα δείχνουν πως τα αεροπορικά ταξίδια μπαίνουν και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών αφού ήδη καταγράφεται αύξηση από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο και αναμένεται η κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες με προσφερόμενες θέσεις που θα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και σε κρατήσεις και σε πληρότητα και η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου κορυφώνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μ. Παρασκευής είναι 100%.  Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών ενώ συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης του πλοίου λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Μάλιστα, την Μεγάλη Τετάρτη, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 14.760 επιβάτες, 2.649 ΙΧ οχήματα, 575 φορτηγά και 394 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 26 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 5.459 επιβάτες,949 ΙΧ οχήματα,40 φορτηγά και 148 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 4.916 επιβάτες, 1.493 ΙΧ οχήματα, 92 φορτηγά και 92 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 7 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 1.743 επιβάτες 482 ΙΧ οχήματα 45 φορτηγά και 26 δίκυκλα.

Tα μέτρα της Τροχαίας για την «μεγάλη έξοδο» του Πάσχα

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα που σχεδιάζει η Τροχαία σε όλη την επικράτεια για την περίοδο των εορτών του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς.

Η ΕΛ.ΑΣ, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, από την Παρασκευή 15/4/2022 ήδη έχει λάβει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που θα ισχύσουν και μέχρι 3/5/2022.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός των μέτρων της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης
  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
  • Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Τι θα ισχύσει για την κυκλοφορία των φορτηγών

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει από τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4) από τις 15:00 έως τις 22:00 και από τη Μεγάλη Παρασκευή (22/4) από τις 6:00 έως τις 16:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (25/4), από τις 12:00 έως τις 22:00, ενώ την Τρίτη (26/4) από τις 11:00 έως τις 23:00.

Ποια φορτηγά εξαιρούνται

  • (α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ {άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β’ 2418)}, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
  • (β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • (γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
  • (δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
  • (ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
  • (στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
  • (ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
  • (η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
  • (θ) Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
  • (ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
  • (ια) Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους, προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.
  • (ιβ) Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.