Ο πόλεμος δεν καλύπτει την δυσαρέσκεια για την ακρίβεια – Οι Έλληνες κρίνουν με βάση την καθημερινότητα

Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά αξιολογούν το πρόβλημα της ακρίβειας, που κατατρώει τα εισοδήματα, προκαλεί ενεργειακή φτώχεια και προκαλεί… «εγκεφαλικά» στα νοικοκυριά, πιο σημαντικό. Αυτό αποτυπώνεται και στην πολιτική αξιολόγηση που κάνουν, με τις εκλογικές επιλογές, όπως φάνηκε στο γκάλοπ της εταιρίας MARC, που παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι πολίτες αξιολογούν σε ποσοστό 84,7% ως σημαντικότερο πρόβλημα την «ακρίβεια» και τις ανατιμήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται δεύτερος με ποσοστό 77,4% – και τρίτο η πανδημία με ποσοστό 40,7%. Μάλιστα η ακρίβεια ανέβηκε κατά δύο μονάδες και ο πόλεμος έπεσε κατά τρεις.

Ως ένα σημείο η αξιολόγηση έχει μία βάση και μία λογική, καθώς η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο της καθημερινότητάς τους, που του προκαλεί τεράστιες δυσκολίες και επιδρά στο βιοτικό τους επίπεδο. Έστω κι αν ο πόλεμος θα έχει σοβαρή επίδραση στην ακρίβεια τους επόμενους πολλούς μήνες.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πώς σχετίζεται αυτή η κατάσταση και η αξιολόγηση των πραγμάτων με την πολιτική συμπεριφορά.

Στις αρχές της ρωσικής εισβολής, περί τα τέλη Φεβρουαρίου πολλοί εκτιμούσαν (και οι παράγοντες της ΝΔ ευελπιστούσαν) ότι ο πόλεμος θα εγείρει και ανησυχίες για τα εθνικά μας θέματα και τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή, οδηγώντας τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά όντως συνέβη αυτό, τουλάχιστον σύμφωνα με την MARC.

Η ΝΔ είχε ποσοστό 31,5% στην μέτρηση της 15ης Φεβρουαρίου και στην έρευνα της 13ης Μαρτίου ανέβηκε στο 32,5%. Όμως λίγες μέρες μετά και ενώ οι τιμές στα ράφια και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών έπαιρναν φωτιά, το ποσοστό της κατέβηκε κάτω κι από εκείνο του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο 30,8%.

Όπερ σημαίνει επίσης ότι η επίκληση του πολέμου ως άλλοθι για την έκρηξη της ακρίβειας δεν είναι πειστικό επιχείρημα από την κυβέρνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.