DW: Αμερικανικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη

άσχουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ, προκειμένου η Ευρώπη να καλύψει τις ανάγκες της μετά την απόφαση των κρατών μελών να περιορίσουν τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG το 2022 είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία. Η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030 και πως στόχος είναι η αγορά από τη χώρα αυτή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Ζητείται ευρωπαϊκή απάντηση

Η κοινοτική απάντηση σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί στον τομέα της ενέργειας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κινήθηκε ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου, όσο και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι έδωσαν πράσινο φως στην πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να γεμίσουν σε ποσοστό 80% μέχρι το φθινόπωρο όλες τις αποθήκες φυσικού αερίου. Μάλιστα από το 2023 και τα επόμενα χρόνια το ποσοστό θα αυξηθεί στο 90% των συνολικών δυνατοτήτων αποθήκευσης. Οι ηγέτες συμφωνούν επίσης να ενώσουν- σε εθελοντική βάση- της δυνάμεις τους, προκειμένου να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο από προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Αλγερία και άλλοι. Μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων και των σημαντικών ποσοτήτων που θα αγοράζουν, θα μπορέσουν να αποσπάσουν καλύτερες τιμές.

Σε ότι αφορά το αίτημα των χωρών του Νότου να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπει πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επηρεάζεται σήμερα από το φυσικό αέριο, η σύνοδος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το Συμβούλιο να τις εξετάσει επειγόντως.

ΠΗΓΗ: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.