Αλεξανδρούπολη: Πρεμιέρα για τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση των Βαλκανίων στην πρωτεύουσα του Έβρου

Τα πρώτα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawks έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και αναμένονται στη συνέχεια τέσσερα σμήνη αμερικανικών ελικοπτέρων, με την προσγείωση να γίνεται τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο λιμάνι της πόλης, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρεμιέρα για τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση των Βαλκανίων στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Τα ελικόπτερα θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν, ώστε να γίνει η εκφόρτωσή τους στο πλοίο, το οποίο πρόκειται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι περί τις 28 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου 2021 και από εκεί τα μεν ελικόπτερα να αναδιπλωθούν, τα δε οχήματα και άρματα να μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη.

D666ACE6 B15E 4736 80D4 F061D9A44D59

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ αναμένεται να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να είναι παρών στην άφιξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Έβρο βρίσκεται η χώρα μας, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στην τουρκική πλευρά, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κινδυνεύει να αλλάξουν σε βάρος της τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής.

Η Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζεται ο πιο ασφαλής προωθημένος συγκοινωνιακός κόμβος συγκριτικά με τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας παράλληλα άμεση διασύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μόνιμης μεταστάθμευσης στην Αλεξανδρούπολη και ενός αριθμού αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drones, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρως, και από αέρος, δίκτυο ασφαλείας στην περιοχή. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί ήδη οι χώροι στο λιμάνι της πόλης όπου θα αποθηκευτούν τα μηχανικά μέσα και τα ανταλλακτικά που ενδέχεται να χρειαστούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.