Πολυτεχνείο – Πού βρίσκεται σήμερα το τανκ που γκρέμισε την πύλη

Το τανκ έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου και έτσι ξεκίνησε το αιματοκύλισμα της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1973, που έμελε να είναι ο αποφασιστικός σταθμός για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών.

Το τεθωρακισμένο όχημα ΑΜΧ μετά τον αιματηρό του ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέχισε να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στον ελληνικό στρατό. Ειδικότερα μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου μέχρι και την απόσυρσή του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Πολυτεχνείο – Πού βρίσκεται σήμερα το τανκ που γκρέμισε την πύλη

Πού βρίσκεται σήμερα

Το χειρότερο είναι ότι το συγκεκριμένο τανκ είχε και όνομα που του το έδωσαν αξιωματικοί του Στρατού. Όνομα που προσβάλει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τον αγώνα για δημοκρατία. Το όνομα που επέλεξαν να του δώσουν ήταν… «μορφωμένο» γιατί ήταν το μόνο που μπήκε σε πανεπιστήμιο!

Το αιματοβαμμένο τανκ εκτίθεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, ενώ μια από τις φωτογραφίες, εκτός των γεγονότων του Πολυτεχνείου, την έχει τραβήξει ένας φαντάρους που υπηρετούσε στο άρμα το 1985.

Ο στρατιώτης που έβγαλε τη φωτογραφία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΑΜΧ-30 με αριθμό Νο-84337 ήταν διοικητικό, με τις περισσότερες ώρες ασκήσεων. Στο ημερολόγιο του άρματος δεν έγραφε τίποτα για το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 1973».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.