Κυβέρνηση Ε.Π.Ε.: Όλες οι φορές που έφταιξαν οι «άλλοι» για ό,τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα!

Φταίνε τα καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικοί αντίπαλοι, η ανάπτυξη, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι δημόσιοι υπάλληλοι… ακόμα κι ο Θεός!

Για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του για όλα τα στραβά, τα κακά και τα ανάποδα που συμβαίνουν στη χώρα φταίνε πάντα οι άλλοι – οι πολιτικοί αντίπαλοι, τα καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, οι δημόσιοι υπάλληλοι… ακόμα και ο Θεός ο ίδιος!

  • Από τον
    Πάνο Σώκο

Η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ και για τίποτα. Δεν φέρει καμία ευθύνη. Είναι κυβέρνηση «άνευ ευθύνης». Η «πολιτική ευθύνη» τής είναι έννοια άγνωστη, όπως άγνωστη για τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι και η «προσωπική ευθύνη».

Γενικώς, η έννοια «ευθύνη» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δείχνουν συχνά πυκνά οι πράξεις της και τα επιχειρήματα πρωθυπουργού και υπουργών, όταν προκύπτουν μεγάλα και σοβαρά γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει ο πολύπλευρος επικοινωνιακός μηχανισμός τους.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις, αν και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να το διαπιστώσουμε:

  • «Mην μου αποδίδετε προσωπική ευθύνη»

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή είπε στον κ. Τσίπρα να μην του αποδίδει «προσωπική ευθύνη για κάθε στραβό», όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού άσκησε κριτική για την πανδημία, που έχει ξεφύγει, λες και ο πρωθυπουργός είναι ένας μάνατζερ που κάνει σχεδιασμό, μοιράζει εντολές και δεν έχει καμία ευθύνη αν αυτές εκτελούνται!

  • Φταίνε Πατούλης και Μπακογιάννης

Και για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική πριν από μερικές ημέρες πάλι η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Στέλιου Πέτσα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αρνήθηκε ότι έχει ευθύνες και έριξε το μπαλάκι στην περιφέρεια του «εκλεκτού» της περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και στον Δήμο Αθηναίων του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

  • «Θα τα βάλουμε με τον Θεό;»

Επίσης, για τις πλημμύρες στις καμένες εκτάσεις της βόρειας Εύβοιας δικαιολογήθηκαν ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με τον Θεό, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μετά τον Θεό μίλησε ο ίδιος για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και, στο τέλος, η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πέρασε λίγος χρόνος από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και δεν πρόλαβαν να κάνουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

  • Ο… στρατηγός Άνεμος

Και, μια και ο λόγος για τις φωτιές του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το 1.000.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη, ποτέ δεν εκστόμισε τη φράση αυτήν, προφανώς για να μην τον ακολουθεί, όπως θα τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι τουΖήτησε απλώς «συγγνώμη»! Και ποιος έφταιξε για την τόσο μεγάλη καταστροφή; Αρχικά, είπαν για τα πολλά μποφόρ του ανέμου και, όταν από την ΕΜΥ έγινε γνωστό ότι υπήρχε σχεδόν άπνοια -άνεμοι μόλις 2 μποφόρ-, θυμήθηκαν για πρώτη φορά τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής!

  • Φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ (φυσικά!)

Και μετά ήρθαν οι εμβολιασμοί. Το ποσοστό των εμβολιασμένων βρίσκεται σήμερα κοντά στο 58%-60%, από τα μικρότερα στην Ευρώπη, ενώ υποτίθεται ότι ο στόχος ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο να έχει φτάσει στο 75% για να χτιστεί «τείχος ανοσίας». Το πρόγραμμα «Ελευθερία» απέτυχε – το ομολογούν πλέον και οι ίδιοι. Φταίει η κυβέρνηση; Το αρνείται η ίδια. Το είπαν πρόσφατα ο Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι υπουργοί ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να εμβολιαστεί ο κόσμος, έδωσε κίνητρα, επέβαλε περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. «Να μη σώσουν να εμβολιαστούν!» είπε την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης. Τότε, ποιος φταίει; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, φταίνε οι… ψεκασμένοι και οι αντιεμβολιαστές, που σπέρνουν fake news και φοβίζουν τον κόσμο, και, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως είπε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα «Ελευθερία». Καμία ανάληψη ευθύνης για την αποτυχημένη επικοινωνιακή καμπάνια, για το γεγονός ότι δεν εξηγούν με πειστικό και οργανωμένο τρόπο γιατί τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών είναι φαιδρά και επικίνδυνα. Αντίθετα, ακολούθησαν έναν τιμωρητικό τρόπο προσέγγισης των μη εμβολιασμένων, δίχασαν το κόσμο και προκάλεσαν κύμα αντίδρασης που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

  • Φταίνε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ

Η έκδοση των συντάξεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμούν και οι δικαιούχοι περιμένουν. Ποιος έχει την ευθύνη; Φταίνε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, είπε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων χηρείας στο ΝΑΤ. Σε ανάρτηση στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι αντιλήψεις ορισμένων στον ΕΦΚΑ δεν σταματάνε ποτέ να σε εκπλήσσουν. Σχεδόν κάθε μέρα καινούριες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αυτή τη φορά παράγινε με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό. “Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι…”». Εκανε επίθεση στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, λες και είναι ένας απλός πολίτης και όχι ο υπουργός που έχει την πολιτική ευθύνη.

  • Φταίει το lockdown

Η ακρίβεια είναι ήδη εδώ, το κύμα ανατιμήσεων μεγάλο, κι ας μην το βλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, που βρίσκει, όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, τις τιμές πιο ψηλά μεν από πέρυσι, αλλά στα ίδια επίπεδα με το 2019. Φταίει, είπε, ότι το 2020, λόγω πανδημίας, η αγορά ήταν κλειστή, ενώ παλιότερα είχε δηλώσει ότι για την ακρίβεια φταίνε η… ανάπτυξη και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Εχουμε ανάπτυξη και ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων -πρωτότυπη θεωρία-, αλλά δεν μας είπε ο υπουργός: Αφού έχουμε ανάπτυξη, γιατί δεν αυξάνονται το ίδιο οι μισθοί και τα μεροκάματα;

  • «Ατομική ευθύνη» για τους 15.500 νεκρούς της πανδημίας

Για την ανεξέλεγκτη επέλαση της πανδημίας ακούσαμε από το στόμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη το αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης», ενώ έφταιγαν οι νέοι που «συνωστίζονταν στις πλατείες», οι ηλικιωμένοι που δεν φορούσαν μάσκες κοκ. Ποτέ δεν ακούσαμε για την ευθύνη της κυβέρνησης, που άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο, που δεν έκανε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που άφησε τον κόσμο να στοιβάζεται στα μέσα μεταφοράς, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 τα πάντα προς χάριν του τουρισμού, λέγοντας ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεπεράσουν οι νεκροί, αν και με 8 μήνες καραντίνας (Νοέμβριος – Ιούνιος ), τους 15.500, από 500-600 που ήταν πριν από έναν χρόνο!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.