«Στέγνωσαν» τα νοικοκυριά από… λίρες

Τροχοπέδη η υψηλή διακύμανση των τιμών αγοράς – πώλησης που επιβάλλεται από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ο απεγκλωβισμός των πολιτών από την πανδημία που ξανάφερε τον κόσμο στα γκισέ των τραπεζών, οι πληρωμές φόρων (εισοδήματος, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ) αλλά και οι πολλοί γάμοι του
καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις χρυσών λιρών το φετινό 3ο τρίμηνο (Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου εκποιήθηκαν 13.874 χρυσές λίρες. Ητοι 20,8% περισσότερες από τις πωλήσεις που έγιναν στο δεύτερο τρίμηνο (11.488) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκποιήσεις λιρών που έγιναν στο τρίτο τρίμηνο ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. Η συνολική εκτιμώμενη αξία των ρευστοποιήσεων έφτασε στα επίπεδα των 11.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.800.000 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν η κεφαλαιακή συγκομιδή των πωλητών χρυσής λίρας στο τρίτο φετινό τρίμηνο.

Το περσινό ρεκόρ

Ωστόσο, οι φετινές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 56% σε σχέση με το 9μηνο του 2020 όταν και είχαν εκποιηθεί 74.280 χρυσές λίρες. Φαίνεται δηλαδή ότι η ένταση των πωλήσεων μειώθηκε δραστικά. Είτε γιατί οι κάτοχοι λιρών είχαν μικρότερες ανάγκες για άντληση ρευστότητας είτε γιατί δεν τους ικανοποιούσαν οι τιμές που προσέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος ή είτε για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, ή ακόμη και γιατί μειώθηκε το προς πώληση «στοκ».

Πρόσκαιρη μείωση

Στη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων του 2021 παρατηρήθηκε μείωση των ρευστοποιήσεων των χρυσών λιρών. Το κυρίαρχο στοιχείο που ερμηνεύει το «στέγνωμα» στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών είναι τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία και δυσκόλεψαν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα όμως το πάγωμα των δόσεων σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια περιόρισε τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, αφού δεν υπήρξε ανάγκη για ρευστό από τα νοικοκυριά.
Για την ιστορία πάντως και από συστάσεως του ευρώ, το 2007  ήταν το έτος κατά το οποίο έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις χρυσών λιρών (368.531), ενώ το 2017 οι λιγότερες (44.563 «κομμάτια»). Ολα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δίνει τον τόνο στη συγκεκριμένη αγορά. Ομως, και η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένας ισχυρός πυλώνας στις εν γένει αγοραπωλησίες χρυσού, ενώ αξιόλογη είναι επίσης και η δράση των λογής λογής εμπόρων του είδους (ενεχυροδανειστήρια και γραφεία συναλλαγών).

Αγορές

Στην απέναντι όχθη, οι χρυσές λίρες που αγοράστηκαν στο 9μηνο της φετινής χρονιάς ήταν 4.598, για τις οποίες εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν περί τα 1.900.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 683.000 ευρώ αφορούσαν τις τοποθετήσεις που έγιναν στο τρίτο, φετινό τρίμηνο του έτους.

Εστω και οριακά (1,5%), οι αγορές του 9μηνου του 2021 ξεπερνούν εκείνες του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, όταν και είχαν αγοραστεί 4.528 χρυσές λίρες. Η μικρή αύξηση της
ζήτησης δείχνει ότι ορισμένοι αρχίζουν να ξανασκέφτονται τη δύναμη του χρυσού ως εναλλακτικής τοποθέτησης. Και αυτό παρά το γεγονός του spread στις τιμές, που επιβάλλεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με συνέπεια να λειτουργεί ως τροχοπέδη για τους υποψήφιους αγοραστές λιρών. Διότι θα πρέπει πρώτα να καλυφθεί το μεγάλο «άνοιγμα» των τιμών που τώρα είναι στο 20,5% κι έπειτα να αρχίσουν να έχουν κέρδη.
Με βάση το δελτίο της περασμένης Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021, η Τράπεζα της Ελλάδος πωλούσε τη χρυσή λίρα (παλαιάς κοπής) στα 417,09 ευρώ και την αγόραζε από το κοινό αντί 345,93 ευρώ.

Για τον «βασιλιά» των μετάλλων η υψηλότερη κορυφή που έχει αντικρίσει έως τώρα είναι 1.750,1 ευρώ τον περσινό Αύγουστο. Ειδικότερα, στις 7 Αυγούστου του 2020, η χρυσή λίρα είχε φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών, με την τιμή αγοράς να είναι τότε στα 396,05 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ. Μήνας κατά τον οποίο έγινε και το ιστορικό υψηλό με βάση το αμερικανικό νόμισμα, καθώς ο χρυσός έφτασε στα 2.075,1 δολάρια ανά ουγκιά, των 33,1 γραμμαρίων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η παρατηρούμενη ενίσχυση της ζήτησης για χρυσές λίρες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς συνιστά ένα «ποντάρισμα» στη σημαντική άνοδο των τιμών του πολύτιμου και συνάμα άφθαρτου μετάλλου. «Ποντάρισμα» που ναι μεν είναι ποσοτικά μικρό, αλλά υπό τις παρούσες συγκυρίες μάλλον δεν μπορούσε να γίνει κάτι πιο «γενναίο».

Σε τάση ανάκαμψης ο (πεσμένος) χρυσός

Από την αρχή της φετινής χρονιάς ο χρυσός καταγράφει πτώση (7,1% με όρους δολαρίου και 1,5% με όρους ευρώ) χωρίς να έχει ακολουθήσει το ράλι ανόδου των περισσότερων
εμπορευμάτων. Ωστόσο, στο διάστημα του τελευταίου διμήνου η δολαριακή τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί κατά 1,7% και κατά 2,9% με βάση την αποτίμησή του σε ευρώ.

Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό το «ξύπνημα» της ζήτησης θα ευθυγραμμιστεί με τις ζωηρές ανησυχίες για τον πληθωρισμό ή όχι.

Το μεγάλο ξεπούλημα έγινε με τα Μνημόνια το 2010

Τα ιστορικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αγορές χρυσών λιρών (194.475 «κομμάτια») έγιναν το 2010, όταν η χώρα βίωσε για πρώτη φορά τη σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων. Πέρυσι ήταν η χρονιά με τη μικρότερη ζήτηση, καθώς αγοράστηκαν 5.606 λίρες. Οπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στη δεκαετία των Μνημονίων 2010-2020, οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας ανήλθαν σε 1.036.786 τεμάχια.

Το ρεκόρ του 2007

Το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2007 όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.