Πεντάροφσκι «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Δεν κυρώνει τα μνημόνια λόγω εσωτερικών καταστάσεων»

Την «εσωτερική κατάσταση» στην Ελλάδα «έδειξε» ως αιτία του «παγώματος» της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, τι συζήτησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σχετικά με τα τρία μνημόνια που δεν έχουν ακόμα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε υπομονή, δεσμεύτηκε ότι θα περάσουν από την Βουλή «με την πρώτη βολική πολιτική στιγμή». Μάλιστα όπως μεταδίδει το plusinfo.mk, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αυτολεξεί ότι η υπόθεση επηρεάζεται από «εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις στη χώρα».

Κατά τα άλλα ο Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Σλοβενία. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, αυτό το γνωρίζουν όλοι στις Βρυξέλλες και η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τη στάση της Αθήνας.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας για την ελληνική υποστήριξη, τόνισε: «Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Του ζήτησα, ως ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα τελευταία χρόνια και ως πρωθυπουργός μίας χώρας μέλους που πρέπει να γνωρίζει το πλήρες νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν υπάρχει μόνο για την επίλυση των διαφορών στο όνομα, αλλά και για τη θεμελίωση μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, (σ.σ. του ζήτησα) σε αυτό το κομμάτι τη στήριξη και τη βοήθειά του με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, οι οποίοι είναι ακόμα σκεπτικοί, πρωτίστως με τη Βουλγαρία, και ασφαλώς και με άλλους που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη χώρα, η οποία ανεπισήμως αντιμετωπίζεται ως πακέτο με εμάς, την Αλβανία».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή υποσχέσεις, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν (σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό) και συμπλήρωσε: «Έλαβα, όμως, ξεκάθαρη δέσμευση και ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του ότι το έχει κάνει αυτό μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το κάνει». Ο Πεντάροφσκι σημείωσε επίσης ότι στις συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας «κατά γράμμα».

«Εξαφάνισαν» τον Πενταρόφσκι

Η πιστή και συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι και ο όρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηρίξει τις ενταξιακές τους προσπάθειες. Πρόκειται για την ίδια συμφωνία, την οποία προεκλογικά η ΝΔ θεωρούσε εθνικά επιζήμια. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά, η προσαρμογή στο διπλωματικό ρεαλισμό και η εγκατάλειψη των αναχρονιστικών λαϊκισμών, συντελούνται εν κρυπτώ, ώστε να μη γίνουν αντιληπτά από το εσωτερικό ακροατήριο.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Πενταρόφσκι στην Αθήνα κρατήθηκε μυστική. Ούτε ανακοινώσεις, ούτε δηλώσεις, ούτε φωτογραφίες, ούτε καν ένας υπουργός να τον συνοδεύσει για να καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου και ο Κ. Μητσοτάκης τον δέχτηκαν στο προεδρικό και στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνθήκες εχεμύθειας, αποφεύγοντας κάθε πιθανή προβολή των συναντήσεών τους. Η εθιμοτυπία και οι κανόνες διπλωματικής ορθότητας υποχώρησαν μπροστά στην ανάγκη να αποφευχθεί η εσωκομματική βαβούρα στη ΝΔ που έχει εκπαιδευτεί να απορρίποτε οποιαδήποτε λύση του μακεδονικού.

Η «κωμωδία» με την προσπάθεια να θαφτεί η επίσκεψη του Πενταρόφσκι στην Αθήνα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «Νέα» έγραψε για «διπλωματικό αυτογκόλ» κάνοντας λόγο για «βλακώδεις συμπεριφορές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής» και «απορίες πολλές για το πώς αυτή ασκείται από το αρμόδιο υπουργείο».

Στο άρθρο εξαπολύονται πυρά για την απουσία του από τις εθιμοτυπικές εκδηλωσεις κυρίως κατά του Νίκου Δένδια, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται και με το χτεσινό επεισόδιο με τον Κ. Μπογδάνο και την «αρχηγική» τοποθέτησή του, η οποία οδήγησε και στη διαγραφή του πρώην – πλέον – βουλευτή της ΝΔ. Καταλήγοντας ο Γιώργος Παπαχρήστος υπογραμμίζει: «αυτά είναι γελοιότητες που δεν προσιδιάζουν σε σοβαρό κράτος. Εν κατακλείδι, αν δεν γουστάρουμε σχέσεις με τους βόρειους γείτονες για τον έναν ή τον άλλον λόγο, είναι καλύτερα να το δηλώσουμε εξ αρχής, και να μην τους καλούμε στα μέρη μας. Αλλιώς, κάτι τέτοια επιδεινώνουν ένα κλίμα που είναι ήδη βαρύ, και μετά μας κάνει εντύπωση γιατί η Βόρεια Μακεδονία συνάπτει αμυντικές συμφωνίες με τον Ερντογάν».

Πάντως, διπλωματικές πηγές εκτιμούν στο Tvxs.gr ότι μετά τη Σύνοδο της Σλοβενίας ο Κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να φέρει για κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εκκρεμούν λόγω του βέτο του Αντ. Σαμαρά. Εάν αυτό συμβεί στο άμεσο μέλλον θα έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση της δυναμικής που θα αναπτυχθεί με δεδομένη την ύπαρξη ισχυρής εθνικιστικής τάσης στο εσωτερικό της ΝΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.