Τροχαίο στη Βουλή: Δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον αστυνομικό που χτύπησε τον Ιάσονα

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια άσκησε ο εισαγγελέας κατά του αστυνομικού, που τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο Ιάσονα, στο τροχαίο που έγινε έξω από τη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια αποδίδει ο εισαγγελέας στον αστυνομικό, που τον περασμένο Μάρτιο, ως οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που έχει διατεθεί στη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη, χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο μοτοσυκλετιστή, έξω από την είσοδο της Βουλής, στη λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Η έρευνα από τον Εισαγγελέα

Σημειώνεται πως για το θανατηφόρο τροχαίο διενεργήθηκε έρευνα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Απόστολο Ανδρέου, με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Τροχαία.

Με την περάτωση της έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού, που κινήθηκε παράνομα για την είσοδό του στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον 23χρονο οδηγό μηχανής που ανέβαινε τη Β. Σοφίας με πράσινο σηματοδότη.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο 23χρονος Ιάσονας να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση με μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε.

Η οικογένεια του 23χρονου δώρισε τα όργανά του.

Ιάσονας τροχαίο Βουλή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, ενώ γνώριζε πως έπρεπε να τηρήσει τη διαδικασία που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιτρέπει την είσοδο από την κάθοδο της Β. Σοφίας μόνο στα υπηρεσιακά οχήματα, που φέρουν βουλευτή ή υπουργό, και εφόσον υπάρχει τροχονόμος στο σημείο, δεν την έλαβε υπόψη του, ώστε να εισέλθει στη Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας.

Έτσι, το όχημα έστριψε αριστερά διασχίζοντας κάθετα το αντίθετο ρεύμα, χωρίς ηχητικό σήμα και ενώ δεν υπήρχε τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

Βίντεο από τη στιγμή του δυστυχήματος

Δύο σοκαριστικά βίντεο από τη στιγμή του δυστυχήματος είχαν δει το φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά το τροχαίο.

Σε βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο youtube ο δημοσιογράφος Θάνος Κόκκαλης φαίνεται από ψηλά η στιγμή του δυστυχήματος επί της Β. Σοφίας, όταν η μηχανή που οδηγούσε ο 23χρονος συγκρούστηκε με το υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ αυτό έστριβε για να εισέλθει στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής.

Το οπτικό υλικό, που πιθανότατα προέρχεται από κάποια κάμερα της βουλής, ξεκινά από τη στιγμή που το υπηρεσιακό όχημα κατεβαίνει τη Β. Σοφίας για να στρίψει αριστερά και σταματά αμέσως μετά τη σφοδρή σύγκρουση.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «το βίντεο έφτασε στην ηλεκτρονική θυρίδα του καναλιού με επισήμανση ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και πρόκειται για το δυστύχημα που συνέβη έξω από την Βουλή την Παρασκευή 12/3/21. Το δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη λόγω και της έκτασης που πήρε το περιστατικό στην επικαιρότητα».

Λίγες ημέρες αργότερα, νέα βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο που σημειώθηκε έξω από τη Βουλή και στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα έφερε στο φως το Mega.

Πρόκειται για εικόνες που καταγράφονται δευτερόλεπτα πριν τη μοιραία σύγκρουση, και συγκεκριμένα στις 12.20 το μεσημέρι.

Το υπηρεσιακό όχημα της αστυνομικής συνοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη φτάνει στη Β. Σοφίας και ετοιμάζεται να στρίψει αριστερά προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο.

Στο ρεύμα ανόδου διέρχονται κανονικά τα οχήματα. Ο οδηγός ταξί κόβει ταχύτητα για να αφήσει το υπηρεσιακό όχημα να περάσει. Αυτό στρίβει και σταματά μπροστά στην μπάρα που είναι κατεβασμένη.

Ο 23χρονος κινείται με τη μηχανή του δίπλα από το ταξί και δεν προλαβαίνει να αντιδράσει.

Η μοτοσικλέτα καρφώνεται στο πίσω πλαϊνό μέρος του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και ο Ιάσωνας εκσφενδονίζεται στον αέρα. Το κράνος του βγαίνει και ο 23χρονος καταλήγει λίγα μέτρα πιο κάτω χωρίς τις αισθήσεις του.

Η στιγμή του τροχαίου, όμως, έχει καταγραφεί και από άλλη κάμερα, όπου φαίνονται και οι αντιδράσεις ατόμων που είδαν το δυστύχημα.

Το υπηρεσιακό όχημα βρίσκεται στο ύψος της συμβολής με την Ακαδημίας. Φαίνεται πως προσπαθεί να κόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο αντίθετο ρεύμα για να μπει στο γκαράζ της Βουλής. Η μπάρα παραμένει κλειστή και αναγκάζεται να κόψει ταχύτητα. Η μηχανή που κινείται κανονικά στο ρεύμα ανόδου δεν έχει κανένα περιθώριο. Αριστερά υπάρχει το ταξί και ευθεία το μαύρο όχημα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Σοκαρισμένος ο αστυνομικός που βρίσκεται κοντά στην πύλη, πιάνει το κεφάλι του. Δεν μπορεί να πιστέψει την σκηνή. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα έχει δει αυτό που κατέγραψαν οι κάμερες.

Το φανάρι στο ρεύμα προς Χίλτον είναι πράσινο και τα αυτοκίνητα περνούν κανονικά. Ως τη στιγμή που ο οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος αποφασίζει να στρίψει αριστερά.

Και αυτή η κάμερα, έχει καταγράψει τα μοιραία δευτερόλεπτα που στοίχισαν τη ζωή στον 23χρονο.

Το σοκ των περαστικών και των αυτοπτών μαρτύρων

Σε βίντεο που παρουσίασε το Mega, καταγράφονται και οι αντιδράσεις ατόμων που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια.

Στον ήχο της σύγκρουσης που έκοψε το νήμα της ζωής του 23χρονου Ιάσονα, οι περαστικοί στο απέναντι πεζοδρόμιο από την είσοδο της Βουλής έχουν σαστίσει. Κρατούν το κεφάλι τους. Βάζουν τα χέρια τους μπροστά στα μάτια γιατί δεν αντέχουν να αντικρίσουν τον νεαρό.

Σε βίντεο από το πεζοδρόμιο μπροστά στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, οι αντιδράσεις είναι ίδιες, ενώ φαίνεται και ο οδηγός του ταξί, τον οποίο επί μέρες αναζητούσαν οι Αρχές για να καταθέσει.

Ταυτόχρονα φαίνονται και οι πρώτες αντιδράσεις των αστυνομικών που επέβαιναν στο υπηρεσιακό όχημα.

Σύμφωνα με το MEGA, όπως φαίνεται στην εικόνα ο συνοδηγός κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, κοιτάει τη σμπαραλιασμένη μηχανή και πηγαίνει προς τον 23χρονο που βρίσκεται στην άσφαλτο. Κρατά το κεφάλι του, δείχνει να έχει χτυπήσει κι αυτός… σκύβει για λίγο κι ύστερα επιστρέφει προς την είσοδο και μαζί με τον οδηγό δείχνουν να ρωτούν τον φύλακα πώς έγινε το τροχαίο.

Σχεδόν δυόμιση λεπτά μετά, ο οδηγός μπαίνει ξανά στο αυτοκίνητο και προχωρά προς το εσωτερικό του πάρκινγκ της Βουλής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.