ΣτΕ: Απέρριψε αιτήσεις υγειονομικών για την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

Το ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει υγειονομικοί, ζητώντας την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών Υγείας.

Με τις αιτήσεις αυτές, ζητούσαν την αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη αίτηση έχει καταθέσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι από σήμερα τίθενται σε αναστολή οι υγειονομικοί σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς τίθεται σε ισχύ ο σχετικός νόμος.

Ήδη από νωρίς το πρωί σε νοσοκομεία όλης της χώρας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ενώ έγιναν και συγκεντρώσεις εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τις αναστολές.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει ότι ήδη επιδόθηκαν σε ανεμβολίαστους εργαζομένους τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, ενώ ενημερώνει ότι αύριο θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα κανένας εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του.

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Ναι στον εμβολιασμό – Όχι στην υποχρεωτικότητα

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους». «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Θάνος Πλεύρης: Ο νόμος εφαρμόζεται

Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε το πρωί ότι “ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα”.

Και η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της σημείωσε ότι αναμένει να ενημερωθεί για τα ποσοστά.

“Θα δούμε τα στοιχεία σήμερα και θα μιλήσουμε αργότερα. Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά” σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

ΑΧΕΠΑ: Με πορτοκαλί καρτελάκι εισόδου οι εμβολιασμένοι

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, περνώντας την κεντρική πύλη προκειμένου να πιάσουν βάρδια, λάμβαναν πορτοκαλί καρτελάκι εισόδου με το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι εμβολιασμένοι και μπορούν να εργαστούν.

ΑΧΕΠΑ Αναστολή καρτελάκι

“Σήμερα βλέπετε μια απαράδεκτη κατάσταση, να έρχονται συνάδελφοι που δουλεύουν στην “πρώτη γραμμή” και να μην τους αφήνουν να μπουν μέσα γιατί είναι ανεμβολίαστοι”, ανέφερε η κα Μπακιρλή, μέλος του Δ.Σ του σωματείου Εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και κατά της απομάκρυνσης εργαζομένων.

Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού.

Συγκεντρώσεις για την αναστολή

Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα Υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου.

“Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. “Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μυτιλήνη: Κινητοποιήσεις κατά της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί, έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί.

Άλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Λέσβος Αναστολή Διαμαρτυρία

Οι υγειονομικοί, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου, δεν πείστηκαν να εμβολιασθούν με χαρακτηριστική την περίπτωση του μοναδικού ογκολόγου του νοσοκομείου, που γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί στο νησί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική.

Συγκέντρωση εργαζομένων και στα Χανιά 

Στους 109 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 και από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι συνολικά 1341, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στο νοσοκομείο είναι αυτό των γιατρών 97%, δηλαδή 255 από 263, και ακολουθεί το διοικητικό προσωπικό με ποσοστό 94%, δηλαδή 111 από 118 εργαζόμενους.

Σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάστηκε το 91% δηλαδή 551 από 598, ενώ στο λοιπό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 89% δηλαδή, 424 από 471.

Το πρωί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν την άποψη ότι οι αναστολές εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

 

Παγώνη για αναστολή: Χρειάζεται οπωσδήποτε παράταση

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον Realfm 97,8, μέχρι το βράδυ της Τρίτης γίνονταν εμβολιασμοί υγειονομικών. “Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, έχει εμβολιαστεί το 94,75% οπότε εκεί τα προβλήματα θα είναι λίγα, παρότι έχουμε θέμα με οργανικές θέσεις γιατρών και ελλείψεις.

Εκεί που θα υπάρξει το μεγάλο πρόβλημα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα στοιχεία που έχουμε από την ΠΟΕΔΗΝ το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 80%, αγγίζει το 90%. Αυτό όμως θα το δούμε με τα τελικά στοιχεία  για όλη την Ελλάδα την Τετάρτη” ανέφερε στην εκπομπή των Γιώργου Ντουδεσκέα και Στεφανίας Κασίμη.

“Όπως και να έχει προβλήματα θα υπάρχουν. Εγώ άκουσα ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο. Σχέδιο εμείς δεν ξέρουμε. Όταν λέμε σχέδιο, εννοούμε, ότι ανακοινώνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα πρέπει την ίδια μέρα να παρουσιαστούν νέοι νοσηλευτές, καινούργιο υπόλοιπο προσωπικό, καινούργιοι διοικητικοί υπάλληλοι” τόνισε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εφημερίες των νοσοκομείων.

“Πείτε ότι έρχονται 30 άτομα. Οι κλινικές έχουν να διαχειριστούν ζωές ανθρώπων και ασθένειες. Εκεί υπάρχουν ομάδες γιατρών που παρακολουθούν τον άρρωστο, που ξέρουν το ιστορικό του. Το να μπαινοβγαίνουν σε κλινικές γιατροί ή νοσηλευτές, δεν είναι τόσο εύκολο. Το είδαμε και στην πανδημία που ήρθαν κάποιοι συνάδελφοι να βοηθήσουν. Και οι γενικές εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολες, και πρέπει κάποιος να έχει εμπειρία. Δεν είναι σαν να αλλάζεις έναν υπάλληλο σε ένα κατάστημα” ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η κ. Παγώνη είπε ότι “εδώ που βρισκόμαστε θα χρειαστεί μια παράταση οπωσδήποτε, γιατί αν υπάρχει αυτό το σχέδιο όπως ανακοινώθηκε για να έρθει προσωπικό, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες μέρες για να παρουσιαστούν αυτοί και να δούμε μετά πώς θα λειτουργήσουμε”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.