Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που χωρίζουν τη χώρα σε πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων με αναστολές και επερχόμενες απολύσεις του υγειονομικού προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «μπήξει πιο βαθιά το μαχαίρι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Αφού χώρισαν τον πληθυσμό στα δύο, πλέον όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, γίνονται οι νέοι παρίες, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι του σήμερα θα γίνουν οι ανεμβολίαστοι του αύριο, καθώς σύντομα θα επιβληθεί η τρίτη δόση.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση χωρίς καμία ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο, προσπαθεί να το επιβάλλει με τιμωρητικούς τρόπους. Δεν δίστασε μάλιστα να αφαιρέσει το δικαίωμα των ανεμβολίαστων πολιτών να εξετάζονται για covid δωρεάν σε δημόσιες μονάδες υγείας.
«Βόμβες» Βορίδη
Η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, με το Δημόσιο να μπαίνει πρώτο στη λίστα. Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικότητα και… στο Δημόσιο.
«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» είπε δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος επέμεινε ότι με τον εμβολιασμό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και την ελευθερία, γεγονός που δεν έχει αποδειχτεί ούτε στις χώρες που έχουν καταφέρει να πετύχουν εμβολιασμό των πολιτών στην πλειοψηφία.
«Και στο Δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία όπου χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» δήλωσε Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον ιδιωτικό τομέα αφορά τους κλάδους που έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Στο χείλος του γκρεμού το ΕΣΥ
Κι ενώ ήδη ένα μεγάλο ποσοστό υγειονομικών σχεδόν 5.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το ethnos.gr από τους συνολικά 25.747 σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ), δεν έχουν εμβολιαστεί και αναμένεται να μπουν σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου, το ΕΣΥ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι υγειονομικοί που διαμαρτύρονται για την εργαλειοποίηση του εμβολίου, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω και προειδοποιούν ότι η δημόσια υγεία θα καταρρεύσει.
Επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης ξεσηκώνονται και κάνουν λόγο για απαράδεκτα μέτρα διαχωρισμού των πελατών τους αλλά και για μεγάλη οικονομική καταστροφή αφού θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά.
Η χώρα ένα βήμα πριν την κατάρρευση…