Τουρκάλα τηλεπαρουσιάστρια «έκοψε» στον αέρα Κούρδισσα επειδή μίλησε κουρδικά

Μία Τουρκάλα τηλεπαρουσιάστρια εμπόδισε την Τρίτη μια Κούρδισσα να μιλήσει στη μητρική της γλώσσα κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού προγράμματος στο κανάλι Show TV, χαρακτηρίζοντας τα κουρδικά «ανατολική γλώσσα».

Η Ντιντέμ Αρσαλάν Γιλμάζ δέχεται κριτική από πολλούς Κούρδους για την προσβολή της καλεσμένης της αφού είπε «μιλήστε τουρκικά σωστά … Αυτή είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας».

Καλεσμένη ήταν η Τουρκάν Τασχτσί, η οποία κόπηκε αφού συνέχισε να μιλά στα κουρδικά.

Πολλοί άνθρωποι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών ζητούν τώρα την αναστολή του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού προγράμματος ήταν μια κατάφωρη διάκριση εναντίον εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στη σημερινή Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) επίσης κατήγγειλε την απάντηση της Γιλμάζ στην Κούρδισσα.

Η βουλευτής του κόμματος Ρεμζίε Τοσούν έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση ήταν «εχθρότητα εναντίον των Κούρδων».

Παρά τα εκατομμύρια του κουρδικού πληθυσμού στην Τουρκία, η γλώσσα του έθνους απαγορεύτηκε σε επίσημα περιβάλλοντα από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το 2013, μετά την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση των κουρδικών δικαιωμάτων, η Τουρκία έδειξε κάποια ευελιξία απέναντι στον κουρδικό πολιτισμό.

Ωστόσο, επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση το 2015 όταν η Ειρηνευτική Διαδικασία απέτυχε.

Επιπλέον, έχουν υπάρξει κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο σε πολλές περιπτώσεις για την αναφορά της λέξης «Κουρδιστάν» από τους Κούρδους νομοθέτες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.