Εφιαλτικές ώρες στην Εύβοια: “Μάχη” να σωθούν τα χωριά – Αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια

Η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για πέμπτη ημέρα από τις φωτιές. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο περνά χωρίς… φρένα μέσα από οικισμούς, όπου οι κάτοικοι με αυτοθυσία και συνεπικουρώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το… συγκρατήσουν και να σώσουν τις περιουσίες τους. Αυτή τη στιγμή απειλούνται χωριά που βρίσκονται γύρω από την Ιστιαία.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωσή του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Πηγή facebook: Christina Mavropoulou

 

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Στο χωριό Καματριάδες χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

 

Εφιαλτική η κατάσταση στο νότιο τμήμα

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει στα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι. Ναωρίτερα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή». Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

 

85 πολίτες μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Είμαστε μόνοι μας, δέχομαι γελοία μηνύματα για εκκένωση

 

Η Βόρεια Εύβοια φλέγεται. Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοτζιάς ξεσπά: “Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας”. Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο OPEN, “είμαστε μόνοι μας. Πέντε ημέρες περιμένουμε τα εναέρια μέσα που ακόμα δεν έχουμε δει. Τα είδαμε χθες για μισή μέρα και έπειτα από δραματικές εκκλήσεις. Έπρεπε να είναι εδώ όλα. Με έπαιρναν πρόεδροι κοινοτήτων και μου έλεγαν ότι με δύο ρίψεις σώζεται το χωριό τους. Ποιος θα αντικρίσει αυτούς τους ανθρώπους;”.

Ο κ. Γκοτζιάς είπε ότι “το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης για να εκκενώσουμε τα χωριά. Εκκενώνονται τα χωριά; Σώζονται επειδή τα σώζουμε μόνοι μας. Μένουν κάτοικοι πίσω και τα σώζουν με αυτοθυσία. Πρέπει τώρα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα για να σωθεί ο τόπος μας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει κατασβεστεί μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα για να πουν πάει τελείωσε και αυτό. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό”.

“Η φωτιά στις Γούβες φτάνει από τρία μέτωπα. Φοβόμαστε για τα χωριά γύρω από την Ιστιαία. Το πύρινο μέτωπο σαρώνει τα πάντα. Αυτό που έχει συμβεί στη Β. Εύβοια είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Τι περιμένουμε άλλο για να βγουν τα εναέρια μέσα;” τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: “η 8η Αυγούστου θα καταγραφεί ως η ημέρα του ολοκαυτώματος της Βόρειας Εύβοιας”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.